Konjakk-rus

TROMSØ (Dagbladet): Myten om nordlendingen som super øl og hjemmebrent er knust. Fiskerbonden nipper verdensvant til konjakk av beste merke, nemlig!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

40 prosent av all konjakk i Norge selges nordpå, der bare 20 prosent av befolkningen holder hus.

Hvorfor det er slik aner ingen. Konjakk koster penger, noe nordlendingene har minst av i landet.

God smak

Den edle franske drikk er ikke noe for stupfylla, som ifølge ryktene plager så mange nordnorske samfunn. Konjakk er mer krydder for finkulturen. Eller er det faktisk slik at fiskeren som i storm og stille står i sjarken og buldrer mot minstemål og forbrytersk lav torskekvote, slapper av i godstolen med sigar og en Larsen spesial til kveldsnyhetene?

- Nordlendingene har den laveste seksualmoralen, den beste sommeren, den lengste vinteren, de djupeste magesårene og den største myggen - det skulle bare mangle at de ikke drakk noe godt til! filosoferer avholdsmannen Tor Zachariassen i Tromsø, nestleder i Vinmonopolets styre.
- Og så har vi jo djevelsk mange besøkende sørfra, legger han raskt til. - Når de tilreisende oppdager det eksotiske nord og møter vår gjestfrihet, vet de å ta for seg av edel drikkevare, mener Zachariassen.

Ifølge Vinmonopolet er det bare irene og finnene som nyter konjakk i slike mengder som nordmenn. I år vil konjakksalget i Norge for første gang runde én million liter, eller 0,23 liter pr. innbygger.

Franske konjakkprodusenter ser nå på oljelandet i nord som et av verdens mest spennende markeder.

Svalbard på topp

- Vi vil satse i Norge i åra som kommer. Nordmenn er kritiske forbrukere og har alltid vært opptatt av å pleie sine historiske røtter, sier Henri de Castellane, president i selskapet som eier Chateau de Cognac.

Konjakk utgjør 12 prosent av brennevinssalget i Norge, i Sverige ligger andelen på bare to prosent.

De mest konjakkglade nordmennene bor på Svalbard. På andreplass kommer Finnmark, hvor det nytes tre ganger så mye konjakk som landsgjennomsnittet.

<B>EDEL VARE:</B> - Vi har utviklet en kaffe- og konjakk-kultur her, sier butikksjef Johnny Johansen ved Vinmonopolets utsalg i Tromsdalen.<br>