Konjunkturoppgangen lar vente på seg

Den kraftige BNP-veksten i 2. kvartal var et blaff. Norsk økonomi vil ikke ta av med det første, spår SSB.

 Lar vente på seg:  Forskningsleder Torbjørn Eika og adm.dir. Hans Henrik Scheel (t.h.) i SSB mener BNP-veksten i 2. kvartal var et blaff. Foto: Heiko Junge / Scanpix
Lar vente på seg: Forskningsleder Torbjørn Eika og adm.dir. Hans Henrik Scheel (t.h.) i SSB mener BNP-veksten i 2. kvartal var et blaff. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): SSB er i dag ute med en ny konjunkturrapport.

Konklusjonen er at redusert etterspørsel fra petroleumsnæringen og fortsatt svak internasjonal utvikling vil dempe veksten i norsk økonomi en tid fremover.

- Litt høyere vekst i etterspørselen fra Fastlands-Norge er ikke tilstrekkelig til å hindre at BNP Fastlands-Norge øker litt mindre i 2015 enn i år, og at arbeidsledigheten øker noe framover. Vi regner med en klar bedring av konjunkturene i 2016, heter det.

- Oppgangen lar vente på seg Etter halvannet år med relativt svak vekst økte BNP Fastlands-Norge i 2. kvartal nesten 5 prosent på årsbasis.

- Spesielt stor produksjonsøkning i kraftforsyning og i enkelte andre næringer som i stor grad påvirkes av naturgitte forhold, bidro markert til økningen. Men også i øvrige næringer var veksten relativt høy, og høyere enn trendveksten.

- Vi tror likevel ikke dette representerer et omslag til en lengre periode med vekst over trend, og at vi må vente til slutten av 2015 før vi kan snakke om en tydelig konjunkturoppgang, skriver SSB.

- Klart fall i oljeinvesteringene Byrået venter et klart fall i investeringene i petroleumsnæringen til neste år.

- En oppstart av flere store feltutbygginger vil trolig innebære en økning i investeringene i 2016 som er på størrelse med fallet året før, men vi venter i ngen ytterligere vekst i oljeinvesteringene i 2017, heter det.

Flere nyheter SSB: Litt høyere oljeestimater for 2015
Økt sysselsetting i norsk industri
Gjelden vår vokser mer