Forsvant i 1937

Konkluderer med at Amelia Earhart døde på øde øy i Stillehavet

Skulle fly jorda rundt.

BEVIS: Ric Gillespie i forskningsstiftelsen Tighar legger fram bevis som støtter teorien om at Amelia Earhart og Fred Noonan døde strandet på stillehavsøya Nikumaroro i 1937. Video: Tighar Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forskningsstiftelsen The International Group for Historical Aircraft Recovery (Tighar) har i 22 år forsøkt å finne ut hva som skjedde med flypioneren Amelia Earhart, som i 1937 forsvant over Stillehavet, under et forsøk på å fly jorda rundt. Nå mener stiftelsen at de har et endelig svar, skriver International Business Times.

Tighar har de siste åra konsentrert letingen om den lille øya Nikumaroro, og jobbet ut fra teorien at Earhart (f. 1897) og navigatør Fred Noonan (f. 1893) kom ut av kurs og måtte lande på den ubebodde øya, der de seinere omkom av sult og/eller sykdom.

Nå konkluderer Tighar med at det er hva som skjedde. Under et foredrag i Sør-Carolina nylig la stiftelsens leder Ric Gillespie fram bevismengden som understøtter teorien, og presenterte planer for en ny ubåtekspedisjon som skal finne vraket av Earharts fly, en Lockheed Electra.

Kom aldri fram

Earhart og Noonan skulle fly jorda rundt fra vest til øst, og startet i Miami 1. juni 1937. 2. juli tok de av fra øya Ny-Guinea nord for Australia, med kurs for Howlandøya, omtrent midtveis til Hawaii.

KJENDISER: Amelia Earhart og Fred Noonan poserer i forkant av jorda-rundt-turen. Turen og forsvinningen vakte stor oppsikt i samtida. Foto: AP / NTB Scanpix
KJENDISER: Amelia Earhart og Fred Noonan poserer i forkant av jorda-rundt-turen. Turen og forsvinningen vakte stor oppsikt i samtida. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Dit kom de aldri. En stor leteaksjon i regi av USAs marine ga ingen resultater, og de to ble erklært døde. Amerikanske myndigheter konkluderte med at de hadde sluppet opp for drivstoff og styrtet i havet.

Mange livaktige og fantasifulle alternative teorier om hva som skjedde med Earhart og Noonan, er blitt lagt fram i åras løp:

  • I 1937 var forholdet mellom USA og Japan spent. Earhart og Noonan kom ut av kurs og måtte nødlande på japanskokkuperte Saipan, der de ble anklaget for å være spioner, og døde i fangenskap. Dette understøttes av innbyggere på Saipan og japanske soldater, som forteller om vestlige fanger på øya.
  • Jorda-rundt-turen var et skalkeskjul for USAs hemmelige kartlegging av japansk aktivitet i Stillehavet. Earhart og Noonan var faktisk amerikanske spioner.
  • Earhart overlevde turen og dro hjem til USA, der hun antok en ny identitet, Irene Craigmille Bolam. Bolam, som døde i 1982, avviste gjentatte ganger at hun i virkeligheten var Amelia Earhart.

Levninger og sko

Når Tighar har valgt å følge Nikumaroro-sporet, skyldes det flere tungtveiende faktorer:

- FLYDEL: Tighar-leder Ric Gillespie mener dette aluminiumspanelet stammer fra Earharts Lockheed Electra. Eksperter har delte meninger om funnet. Foto: Martha Irvine / AP / NTB Scanpix
- FLYDEL: Tighar-leder Ric Gillespie mener dette aluminiumspanelet stammer fra Earharts Lockheed Electra. Eksperter har delte meninger om funnet. Foto: Martha Irvine / AP / NTB Scanpix Vis mer
  • Flere radioamatører, blant dem ei 16-årig jente i Florida, plukket opp det som kan ha vært Earharts nødanrop. En kvinne i Texas har sagt at hun hørte Earhart beskrive at flyet delvis lå i vannet.
  • Under leteaksjonen fløy marinens fly over Nikumaroro, den gang kalt Gardnerøya, og så tegn til bosetting. De visste ikke at øya hadde vært forlatt siden 1892.
  • I 1940 fant en britisk offiser deler av et menneskeskjelett på øya, og ei eske med navigasjonsinstrumentet sekstant, av typen Earhart og Noonan brukte.
  • I 2010 fant Tighar en beinrest av det som kan være del av en menneskefinger. De fant også flere effekter fra 1930-tallet, bl.a. et sminkespeil og en lommekniv, i tillegg til rester av et bål som er brukt til å tilberede sjøfugl, fisk, skilpadde og rotte som mat.
  • I 2013 fant Tighar sonarspor av det som kan være Electra-flyet ved Nikomaroro, liggende i en skråning under vann.
  • Sonarsporet samsvarer med det såkalte Bevington-funnet - et foto av øya tatt i 1937 som viser tilsynelatende menneskeskapte gjenstander i sjøen på omtrent samme sted. Ifølge Tighars analytiker kan det være deler av landingsstellet på en Electra.
  • Andre Tighar-funn omfatter improviserte verktøy, et aluminiumspanel som kan stamme fra en Electra, og et pleksiglass-stykke med samme tykkelse og krumning som et Electra-vindu. I tillegg er det funnet en hæl fra en sko av samme type som Earhart stadig ble avbildet med.

Feid på havet

Tighar mener Earhart og Noonan bommet på Howlandøya, nesten gikk tom for drivstoff og landet på Gardnerøya/Nikomaroro. Iallfall Earhart og muligens også Noonan overlevde, og slo leir sørøst på øya. Der overlevde de en stund ved å spise smådyr, fisk og fugler.

PIONER: Earhart fløy alene over Atlanteren som første kvinne i 1932. Her feires hun i London etter turen. Foto: Mary Evans Picture / NTB Scanpix
PIONER: Earhart fløy alene over Atlanteren som første kvinne i 1932. Her feires hun i London etter turen. Foto: Mary Evans Picture / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Gillespie sendte Earhart flere hundre nødanrop fra radioen de seks neste dagene. Electraen må ha hatt noe drivstoff igjen, siden radioen var avhengig av en motor i gang for å fungere.

Flyet ble til slutt feid på havet - først lå den på grunt vann, men sank seinere ned i dypet.

Earhart - og Noonan, i tilfelle han overlevde landingen - døde til slutt av sult og/eller sykdom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer