Konkurransetilsynet vil stoppe ICA og NorgesGruppen

Kan bli massenedleggelse av butikker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konkurransetilsynet mener innkjøps- og distribusjonssamarbeidsavtalen mellom ICA og NorgesGruppen er ulovlig, og at samarbeidet må opphøre.

Tilsynet mener avtalen vil svekke konkurransen i det norske dagligvaremarkedet.

- Samlet har NorgesGruppen og ICA høye markedsandeler nasjonalt, og de har i tillegg en særlig sterk posisjon i lokale markeder i deler av landet. Avtalen mellom de to kjedene gjør det mulig å utnytte markedsmakt, og dette kan svekke konkurransen til skade for forbrukerne, sier konkurransedirektør Christine Meyer.

ICA har tidligere varslet at de kan komme til å legge ned alle sine butikker i Nord-Norge og distriktene hvis Konkurransetilsynet vender tommelen ned for innkjøpssamarbeidet med NorgesGruppen.

- Vi kommer til å vektlegge de positive sidene om tilsynet sier ja til avtalen, men også hva som kan bli konsekvensen om det blir nei, sa kommunikasjonsdirektør i ICA Norge, Bjørn Takle Friis, til Nationen. i forbindelse med et møte om saken.'

Han var da klokkeklar på hva som kom til å skje om Konkurransetilsynet sa nei.

- Om det blir nei fra Konkurransetilsynet, er det mer og mer sannsynlig at ICA legger ned butikkene i Nord-Norge og i distriktene i Sør-Norge, sa han.

Årsaken er at logistikken er dyr og gjør at kjeden taper mye penger på butikker i sparsomt befolkede strøk. En nedleggelse kan i verste fall ramme 98 Ica-eide butikker i Nord-Norge, 57 av dem i butikkonseptet Matkroken.

(NTB)