Konkurrent senket Eltek

Et resultatvarsel fra en konkurrent punkterte Eltek mot slutten av dagen, mens de mest ivrige kjøperne flokket seg om Opticom.

Det ble nok en dag med til dels store kursutslag i et tynt marked onsdag. På teknologisiden var det Opticom og Eltek som gjorde seg fortjent til størst oppmerksomhet. Ellers gikk det nye store poster i Storebrand, mens salgspresset fortsatte i Tomra. Omsetningen var nok en gang lav, og investorene satte seg stort sett på gjerdet utover dagen, ettersom futures-handelen antydet et markert fall fra start i USA.

Totalindeksen sluttet ned 0,78 prosent til 1.258,82 poeng. Omsetningen på hovedlisten endte på beskjedne 1,7 milliarder kroner.

Samtlige av de sentrale europeiske børsene falt markert i dag på resultatvarslene fra Nortel Networks og Palm. Etter tre dager med oppgang var det nok av investorer som var raske til å sikre gevinster. Telekom og utstyrsleverandørene ledet an i nedgangen.

Her hjemme var det Eltek som fikk merke dette salgspresset. Til tross for at Nortel er en viktig kunde av Eltek, steg aksjen fra start i dag. Eltek var i dag på fesjå i regi av Finansanalytikerforeningen. Ledelsens budskap var egentlig uklart, og det ble ikke gitt noen avklaring på usikkerheten rundt selskapet på kort sikt.

Kursoppgangen fra start kan skyldes at en del tradere hadde shortet aksjen i påvente av en nedjustering av selskapets forventninger, en nedjustering som ikke kom. Dersom inndekning av shortposisjoner var årsaken til kursoppgangen, var det dårlig timing. Utover dagen begynte nemlig kursen å falle igjen. Rundt klokken tre kom dårlig nytt for Eltek da konkurrenten Peco II kom med et resultatvarsel. Lufta gikk dermed ut av Eltek og kursene endte ned 6,6 prosent til 134 kroner.

Det var 74 kroner mellom høyeste og laveste kurs Opticom som ble omsatt til i dag. Et aksjonærbrev med noe diffust innhold fra styreformann Thomas Fussell satte traderhodene i kok, og aksjen tok helt av fra start. På det høyeste var aksjen omsatt til 599 kroner. Mot slutten av dagen var det en del gevinstsikring i aksjen.

Kursen endte likevel opp 6,9 prosent til 540 kroner. Omsetningen var på solide 246 millioner kroner.

Mens Opticom hadde en god dag fortsatte salgspresset i Tomra. Både First Securities og Handelsbanken Markets anbefaler salg av Tomra på usikkerheten rundt ny pantelov i Tyskland. Handelsbanken mente dessuten at den seneste utviklingen i Belgia også var negativ. Handelsbanken var imidlertid den største nettokjøperen av aksjer i dag.

Finanskanalen.no meldte tidligere i dag at hele tre fjerdedeler av den tyske befolkningen støtter innføringen av pant på engangsemballasje. Det betyr at det politisk kan være tungt å gå mot innføringen av den nye panteloven. Videre kan det se ut som om Handelsbanken har hatt andre forventninger, eller bommet, i sin vurdering av utviklingen i Belgia.

Tomra-kursen falt 3,3 prosent til 146 kroner i dag. Omsetningen i aksjen stoppet på 148 millioner kroner.

Til tross for en Opticom-aksje i storform ble IT-indeksen dagens svakeste med et fall på 1,5 prosent. I tillegg til Eltek bidro Telenor (-2,7%), InFocus (-0,7%), Tandberg (-2,1%) og Nera (-4,9%) til IT-nedturen.

Storebrand toppet omsetningslisten med 351 millioner kroner. SEBs oppsamlingskonto har økt til 13 prosent den seneste uken, uten at man vet noe annet enn at Skandias Storbrand-aksjer er parkert der.

I dag steg kursen 1,8 prosent til 56 kroner. I tillegg til Sundal Colliers månedlige opsjonsrullering, fortsetter Orkla Enskilda Securities å krysse store poster.

Orkla Enskilda Securities og Carnegie støvsugde i dag markedet for Havila-aksjer. Kursen steg 4,8 prosent til 4,40 kroner. Også Farstad Shipping steg i dag. Her var Pereto Securities og Alfred Berg som plukket aksjer. Supplyratene har falt noe denne uken etter at det ble satt ny årsrekord før helgen. Det ventes et knallår i supplymarkedet i 2001, og ikke minst ytterligere konsolidering. Tidligere i uken antydet verdens største aktør Tidewater at oppgangen i supplymarkedet kan vare ut 2004.