Konkurs i Oslo - venteliste i Bergen

Men John Bauer-gymnaset i Bergen skifter navn etter alt bråket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I løpet av kort tid forsvinner John Bauer-gymnaset også i Bergen - til tross for at skolen er fylt opp med elever fra høsten.

Etter konkursen i Oslo er dermed den svenske privatskolekjeden helt ute av Norge etter få års drift. Alle de om lag 150 ungdommene som hadde forhåndsbetalt høstens semester i Oslo, taper trolig pengene - i tillegg til at de må finne seg ny studieplass ved en videregående skole.

- John Bauer i Bergen er fulltegnet fra høsten. Den eneste effekten av all den negative omtalen rundt konkursen i Oslo er at ventelistene i Bergen er kortere enn de ellers ville vært, sier styreleder Sigve Austheim til Dagbladet.no.

Også leder for nye eiere

Austheim er også medeier og styreleder for John Bauer i Oslo, som nå er under konkursbehandling. Eierne, blant dem selskapet Skolekompaniet, der Austheim er en av hovedaksjonærene, kastet kortene da Utdanningsdirektoratet krevde sju millioner kroner tilbake for ulovlig bruk av statstilskudd.

John Bauer i Bergen er overtatt av lærerne og skolemannen Bård Tronvoll.

- Hvordan henger det sammen at du fortsatt er styreleder for John Bauer i Bergen når skolen har skiftet eiere?

- Det er opp til eierne hvem de vil ha til styreleder, og de tar vel initiativ på ordinær måte hvis de vil bytte, sier Austheim.

Konkurs i Oslo - venteliste i Bergen

- Vil navnet og varemerket John Bauer bestå når de opprinnelige eierne er ute av virksomheten i Norge?

- Nei, det ligger i kortene at John Bauer-navnet vil bli borte også i Bergen ganske raskt. Hva som blir det nye navnet på skolen vet jeg ikke, men det pedagogiske opplegget vil bli det samme med nye eiere og nytt navn. Elevene er veldig godt fornøyd, sier Austheim.

Elevpengene som er forhåndsbetalt til den konkursrammede skolen i Oslo kommer trolig til å gå i det store sluket under konkursbehandlingen.

- Synd på elevene
Ifølge NRK Dagsnytt har bobestyrer Bjørn Køhler Thommessen fått mange telefoner fra rasende foreldre og elever. De føler seg både lurt og rettsløse.

- Jeg synes synd på elevene. Det er trolig ikke nok aktiva i boet til at de får tilbake skolepengene. Lønn, moms og skatt går først, sier advokat Køhler Thommessen til NRK.

Dermed taper hver elev i gjennomsnitt 3 000 kroner på et undervisningstilbud de ikke får.

Styreleder og medeier Sigve Austheim har ikke oversikt over de nøyaktige beløpene der han befinner seg. Han anslår beløpet til om lag 450 000 kroner fordelt på 150 elever.

- Det er opp til staten

 KONKURS OG STENGT:  John Bauer-gymnaset i den tradisjonsrike Ingeniørhøyskolen i Vika i Oslo er allerede stengt. 150 elever har forhåndsbetalt semesteravgift. Foto: STEINAR BUHOLM.
KONKURS OG STENGT: John Bauer-gymnaset i den tradisjonsrike Ingeniørhøyskolen i Vika i Oslo er allerede stengt. 150 elever har forhåndsbetalt semesteravgift. Foto: STEINAR BUHOLM. Vis mer

- Elevpengene står på en egen konto nettopp for å sikre deres interesser. Ikke en krone av disse pengene er rørt fra skolens side. Nå er det opp til staten hvordan elevenes depositum skal disponeres, er Austheims kommentar.

Eierne av det konkursrammede gymnaset i Oslo og tidligere eiere av John Bauer i Bergen har påklagd myndighetenes krav om tilbakebetaling av statstilskudd. Men de har ennå ikke fått noen respons på klagen.

Skolemyndighetene mener at den norske virksomheten til John Bauer-gymnaset har brutt en rekke punkter i privatskoleloven og kjøpt tjenester til en høy pris fra egne selskap.