Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Konkurs med Røkke-plan?

Aker Maritimes alternative Kværnerplan kan føre Kværner til konkurs, fordi den ikke sier noe om hvordan Kværners løpende drift skal finansieres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne mannen vil overta Kværner

Kværner varslet torsdag at kassa er tom, nok en gang. Det mangler akutt 250 millioner kroner fram til den ekstraordinære generalforsamlingen neste torsdag.

Man prøver å forhandle med bankene. Men etter at Aker Maritime onsdag gikk ut og signaliserte at man vil stemme nei til styrets finansieringsplan, er usikkerheten blitt så stor at det påvirker mulighetene for å oppta et midlertidig lån, skriver styreformann Harald Arnkværn i et brev til AMAs styreformann, Kjell Inge Røkke.

Konserntillitsvalgt Rolf Utgård ser ikke bort fra at Kværner kan være konkurs før generalforsamlingen.

Alternativ plan

Aker Maritime og Røkke presenterte torsdag detaljene i den alternative planen for et fullsatt auditorium på Lysaker i Oslo.

Hovedpoenget er en sammenslåing av olje- og gassdivisjonene i Aker Maritime og Kværner, med Kværner som det overtakende selskap. Men Aker Maritime får oppgjør i aksjer og blir dermed dominerende eier i Kværner.

- Hvis planen gjennomføres, vil vi få et sted mellom 40 og 60 prosent av aksjene i Kværner, sa AMAs finansdirektør Trond Westlie. Det betyr full kontroll.

Det la heller ikke AMA skjul på. I planen sies det at det på litt lengre sikt er naturlig å se på en sammenslåing av verftsdelene. Kværner skulle også få tiltrengt lederkompetanse fra AMA.

- Dette er en god norskbasert løsning, sa Røkke.

Timeplan

Problemet er at timeplanen sprekker. Finansdirektør Westlie sa deres plan betydde en utsettelse på to uker. Det er lang tid for Kværner-skuta.

Styreformann Arnkværn ber innstendig Aker Maritime om å stemme ja til finansieringsplanen, så kan man i neste omgang diskutere andre industrielle løsninger, som en fusjon mellom AMA og Kværners olje og gass.

Røkke avslo kategorisk å svare på om det har vært kontakt med den andre storaksjonæren, Yukos Oil. Deres representant i Norge, Bernt Stilluf Karlsen, kommenterer Røkkes plan fredag.

Kværner steg torsdag med 6,45 prosent på børsen og det ble omsatt nærmere 2 millioner aksjer.

Bitre

Blant arbeiderne på Kværner Rosenberg i Stavanger begynner kampen om selskapet å merkes.

- Kanskje har jeg jobb om en uke, kanskje ikke. Jeg vet ikke. Klart vi er bekymret, sier Halili Tini oppgitt til NTB. Han har jobbet fire år ved Kværner Rosenberg i Stavanger. Denne høsten har bølget fra krise til jubel flere ganger. En uke før advent- og førjulsstemningen tar resten av Norge, orker arbeiderne ikke la krisestemningen ta overhånd.

- Jeg orker ikke mer krisestemning. Jeg må bare regne med at jeg har lønn i desember til å betale julegaver i år også, sier trebarnspappaen Benny Leiros.

I disse dager avgjøres kontrakter for bygging av Kristin-plattformen og flere vedlikeholdskontrakter. Kværner er med i kampen om kontraktene. Men dersom utbyggerne blir usikre på Kværners framtid, kan kontraktene glippe. Klubbformann Einar Risa mener Kjell Inge Røkkes siste utspill kan føre til stor usikkerhet. I så fall ser det mørkt ut for Kværner uansett.

(NTB)

Hele Norges coronakart