<strong>TERRORSIKTET:</strong>: Anders Behring Breivik på vei til politihuset på Grønland fra Oslo Tinghus. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
TERRORSIKTET:: Anders Behring Breivik på vei til politihuset på Grønland fra Oslo Tinghus. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

Konkursdom kunne stanset terroristens pistolkjøp

Anders Behring Breivik ble politianmeldt for brudd på regnskapsloven, ligningsloven og aksjeloven i 2008 . Hadde han blitt dømt, kunne terrorforberedelsene hans gått i vasken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Anders Behring Breiviks terrorfinansiering hvilte i hovedsak på pengene han tappet selskapet E-commerce group for i 2007. Breivik kunne ikke realisert sin terrorplan uten å ha tappet selskapet for pengene.

En eventuell dom for lovbruddene han ble anmeldt for kunne også gjort det vanskeligere for Breivik skaffe våpenlisens for Glocken han skaffet på nyåret 2011, ett av drapsvåpnene som ble brukt på Utøya.

Oslopolitiet ønsker ikke å besvare hvordan Breiviks våpensøknad ville blitt behandlet ved en eventuell dom, men sier generelt om våpentillatelse:

- Generelt for å få våpentillatelse er det blant annet et krav om at vedkommende er skikket. I dette er det en sentral vurdering om søker viser at han/hun vil følge norsk lov. Er man straffet med rettskraftig dom eller bot skal det ikke så mye til før man avslår søknaden, opplyser Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Fem straffbare forhold Anders Behring Breiviks ligningsinntekter var gradvis synkende frem mot siste oppgitte ligningsår i 2009. Ifølge ligningen har han ikke hatt inntekter siden 2007, da han sto oppført med 5223 kroner i inntekt.

Det samme året gjorde imidlertid den personlige formuen hans et hopp med over 600.000 kroner. Breivik overførte aksjeinvesteringen i selskapet Suncom Wireless fra sitt eget selskap E-Commerce Group til seg selv, fordi han angivelig skal ha lånt selskapet penger til investeringen.

Han overførte også en BMW 3-serie som sto registrert på firmaet til seg selv.

Advokat Siv Sandvik var styrer for konkursboet etter E-Commerce Group. Hun politianmeldte Breivik i mail 2008. Det ble også vurdert erstatningssøksmål mot Breivik, men dette ble droppet.

Politianmeldelsen er ikke offentlig, men i boberetningen påpeker Sandvik fem straffbare forhold:
• To forhold etter regnskapslovens § 8-5 om om manglende årsberetning og regnskap.
• Ligningslovens § 12-1 om manglende selvangivelse.
• Revisorlovens § 9-3 at selskapet ikke har hatt revisor.
• Aksjelovens § 19-1 for ikke å ha avholdt generalforsamling.

Da konkursboet ble oppgjort etter at Breivik hadde tappet selskapet, skyldte E Commerce Group 148661 kroner til kreditorer.

I den første redegjørelsen fra Sandvik, står det at både pengene og BMWen ville bli krevd tilbakebetalt til selskapet. Dette skjedde ikke.

Saken mot Breivik ble henlagt med «kapasitetsmangel» som begrunnelse.

Skalkeskjul Sandvik er ikke overrasket over at saken mot Breivik ble henlagt.

- Det er vanlig å henlegge slike forhold, og det var spesielt vanlig på den tida. Det var generelle kapasitetsproblemer og saken havnet på Majorstua politistasjon. Finans- og miljøseksjonen på Grønland skulle håndtere andre saker, sier Sandvik.

Dagbladet har kontaktet Majorstua politistasjon om saken, men de henviser til politiadvokatene ved Oslo politidistrikt som uttaler seg
om Breivik-saken. De har ikke kunnet svare på detaljer rundt politianmeldelsen mot Breivik, eller hvorfor saken mot ham ble henlagt.

Allerede året etter at han ble politianmeldt, startet Breivik et nytt firma: Breivik Geofarm. Dette firmaet, som ifølge beskrivelsen driver med dyrking av «grønsaker, meloner, rot- og knollvekster», var Breiviks skalkeskjul.

Breivik mente det ville være mindre risiko for å bli oppdaget når han kjøpte kjemikalier, kunstgjødsel og andre bombekomponenter, ettersom han brukte firmanavnet i bestillingene.

Politiadvokat Christian Hatlo kan ikke svare på om det ville vært vanskeligere for Breivik å opprette firmaet dersom han hadde blitt dømt for forholdene i E-Commerce Group.

- Dette kan man ikke besvare hypotetisk, men det måtte vært gjort en vurdering av en eventuell dom, sier Hatlo til Dagbladet.

I borapporten skriver advokat Siv Sandvik at hun ikke mener det var grunnlag for konkurskarantene mot Anders Behring Breivik.

På kjemikalieliste Breivik dukket opp på en liste over nordmenn som hadde kjøpt kjemikalier fra et polsk selskap som ble overvåket i 2010, men PST undersøkte ikke Breiviks aktiviteter nærmere.

Politiets sikkerhetstjeneste vil ikke spekulere i om Breivik ville vært grundigere sjekket dersom han hadde blitt dømt for forholdene han ble anmeldt for i 2008.

Anders Behring Breivik var også ifølge boberetningene involvert i konkursen til selskapet Media Group i 2003.

Advokat Geir Lippestad opplyser til Dagbladet at konkursene i Breiviks selskaper ikke har vært tema i politiavhørene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer