Konkursplayboy i pikant rettssak

Finansmannen Per Morten Hansen står tiltalt for grovt bedrageri i Oslo Tinghus. Les den utrolige historien om den fallerte playboyens luksusliv, hans omgang med kjendiser og finansfyrster.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Straffesaken mot Per Morten Hansen har pågått i to uker. Forrige uke gikk med til Hansens forklaring. Han er tiltalt som hovedmann i tollsvindel for over fem millioner. Han er tiltalt for å ha skjult aksjer, penger, kunst og verdigjenstander etter sin personlige konkurs, han er tiltalt for å ha bedratt en venninne og forretningspartner ved å forlede henne til å selge aksjene sine. Og han er tiltalt for vold.

Store beslag

«Drammens fattigste playboy» er klengenavnet Hansen har fått på seg, et klengenavn han misliker sterkt. Hansen er slått personlig konkurs. Bostyret vil ha alle eiendelene hans.

Hos politiet ligger beslaglagte kunstverk, persiske tepper og et Rolex-ur politiet mener tiltalte forsøkte å stikke unna fra konkursboet, sammen med andre verdier.

Hansen er tiltalt for å ha benyttet stråselskaper for å få tollvesenet til å gi seg kreditt på toll og avgifter, som påtalemakten mener aldri skulle betales. Over fem millioner i avgifter ble aldri betalt før det hele ble stoppet.

Billig elektronikk

Hansen og hans forretningspartnere i firmaet Elspar hadde, ifølge aktor, et snedig konsept. De store elektronikkjedene - Elkjøp, Spaceworld, Egmont og Smart Club - fikk tilbud om superbillige elektronikkprodukter. Ifølge aktoratet kjøpte Elspar fjernsynsapparater, stereoanlegg, videospillere og annen elektronikk fra utlandet, via stråselskapene.

Videokassetter ble solgt fra Elspar til store kjeder for drøyt 20 kroner stykket, hevder aktoratet. Tollen og avgiftene per kassett var 18 kroner. Avgiftene ble aldri betalt.

Slik fant forbrukerne billige videokassetter og annen elektronikk, i veletablerte kjeder det ikke var betalt toll for. Han erkjenner ikke skyld, og sier selskapene som hadde tollkreditt skulle betale toll.

- Det er jo ikke mulig å bruke stråselskaper på denne måten! utbrøt Hansen i retten.

- Jo, det er det, og det er du det beste beviset på! repliserte aktor Dag Paulsen.

På kant med loven

Hansen ses på som en velkledd, veltalende og sjarmerende 38-åring. I retten beskriver noen av hans seks medtiltalte ham som «verdens beste selger», med et formidabelt kontaktnett blant finansfolk og kjendiser i Norge.

Han ble kjent da han opererte i Oslos utelivsbransje på 80-tallet. Klubben Lafayette gikk dundrende konkurs. Det samme gjorde Café Frölich og Le Canard. Hansen var involvert i driften av selskapene som drev restaurantene, men solgte seg alltid ut før de gikk konkurs.

I 1992 ble Hansen idømt sju måneders fengsel for heleri av fire malerier, blant annet det stjålne Munch-litografiet «Madonna». Det skal han ha fått i pant for et lån til eks-«pyramidekonge» Ole Christian Bach. Det ble beslaglagt i leiligheten hans i Drammen.

Svære tapsprosjekt

På nittitallet begynte Hansen og Mads Erik Andenæs et uvanlig forretningsprosjekt. De hadde agentur og enerett på import av koreanske Daewoo-produkter. De rettet de sine øyne mot Suldal kommune i Ryfylke. Det var en rik kommune på jakt etter prosjekter å investere i, med en overdimensjonert havn, og skip som kom tomme til havna.

Hansen og Andenæs ville importere Daewoo-produkter til Suldal, sette opp lager, og la Suldal Billag AS transportere forhåndssolgte varer rundt i landet. De fikk SND-midler. Andenæs Suldal AS ble etablert. Kommunen eide 49 prosent og Andenæs 51. Kommunen var garantist.

Varene strømmet inn. Hansen var ikke medeier, men satt i kontorer på Lysaker som selger og kontaktmann med Korea. Det endte med et overfylt lager i Suldal. Varene ble solgt med tap. Hansen og Andenæs sa farvel, og Suldal Utviklingsselskap, heleid av kommunen, satt igjen med tre millioner i gjeld. - Selskapet var uten styring, de brukte penger de ikke hadde. Styret var ukritisk. Det var katastrofalt. Vi slo selskapet konkurs, sier en lokal leder i Suldal Utviklingsselskap.

- Vi var nok for godtroende. Det hele var ikke seriøst. Det var tullball! sier lederen.

Bokseren Ole Klemetsen ble sponset av Daewoo gjennom Hansen, som stadig var ringside når Klemetsen bokset i Europa.

SND-yacht

Finansavisen skrev i 1997 om cabincruiseren Hansen ble observert i ved Aker Brygge og i indre Oslofjord. En 50-fots Fairline ble opprinnelig kjøpt for chartervirksomhet på Sunnmøre av et ålesundsfirma, med 2,7 millioner i midler fra SND.

Selskapets aksjer ble kjøpt av Norsk Finansanalyse Asa (NFAsa), og gikk videre til Adventure Cruise AS, eid av NFAsa (50,1%), og a-ha-frontmann Morten Harket (25%). Hansen var varamann i styret, mens den medtiltalte, advokat Elling Øye Ose, var formann.

Ifølge Finansavisen ble inntjeningen fra driften av cabincruiseren mindre enn SND hadde forventet. Den lå mye ved kai ved restaurantene på Aker Brygge, eller tøffet rundt i havnebassenget med Hansen, venner og venninner. SND solgte seinere båten. Adventure Cruise er konkurs.

Slankegummi

Hansen investerte i 1997 i slanketyggegummifirmaet Gumtech. Nå er han tiltalt for å ha forledet en aksjonær til å selge aksjene sine i selskapet for 15 kroner stykk til en stråmann av seg. Kort tid etter ble de solgt igjen for langt høyere pris. Hansen skal ifølge tiltalen ha unnlatt å fortelle om en forestående emisjon som fikk kursene til å stige. Advokat Ose er dømt for forholdet. Gumtech er konkurs.

Politiet har gjort razziaer i Hansens kontorer på Lysaker og i leiligheten i Holmenkollveien i Oslo. I beslaget fins blant annet et Thaulow-maleri verd 600000 kroner, persiske tepper, annen kunst og en Rolex-klokke til om lag 60000 kroner. Påtalemakten mener leiligheten egentlig tilhørte Hansen og er unndratt konkursboet.

- Vi vet det er penger politiet ikke har fått kloa i. Men hvorvidt pengene er i behold i dag, vil jeg ikke spekulere i, sier aktor Dag Paulsen.

<B>I HARDT VÆR:</B>I ei uke har forretningsmannen Per Morten Hansen (38) sittet i tiltaleboksen i sal 30 i Oslo Tinghus. Han er tiltalt for bedrageri i forbindelse med sin temmelig mangslungne forretningsvirksomhet.
<B>CABINCRUISER:</B> I en cabincruiser som denne ble Per Morten Hansen ofte observert ved kai på Aker Brygge. Båten, en Fairline 51 Serie II, var finansiert med om lag tre millioner kroner fra SND.