Drapsgåte i Massachusetts:

Konkylie kan ha løst drapsgåte

Fram til nå har politiet stått uten bevis i den brutale drapssaken fra 2001. Forrige uke tok politiet ut siktelse mot avdødes egen halvbror, etter funn av DNA-bevis inne i en konkylie.

DRAPSGÅTE: Rose Marie Moniz ble i 2001 funnet død i sitt eget hjem i New Bedford i Massachusetts av sin egen far. Fram til i år har politiet stått uten spor i saken. Foto: District Attorney of Bristol County
DRAPSGÅTE: Rose Marie Moniz ble i 2001 funnet død i sitt eget hjem i New Bedford i Massachusetts av sin egen far. Fram til i år har politiet stått uten spor i saken. Foto: District Attorney of Bristol County Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et 21 år gammelt drap i New Bedford i Massachusetts kan endelig ha blitt oppklart, takket være en konkylie.

Det var i 2001 at Rose Marie Moniz ble funnet død i sitt eget hjem av faren. Hun skal ha blitt slått i hjel med en konkylie, en ildrake og støpejernskjele, ifølge påtalemyndigheten. Veska hennes ble funnet på gulvet, tømt for penger.

Store skader

Obduksjonsrapporten avdekket betydelige skader på hodet hennes, med brudd på hodeskallen og rifter, samt nesebrudd og brukket kinnbein. Da Moniz ble funnet drept hadde hun også blåmerker over hele kroppen.

Etter at politiet utelukket to mistenkte fra saken tidlig i etterforskningen, ble saken liggende uløst og dermed henlagt. Først i 2019 ble saken tatt opp igjen av Cold case-gruppen i Massachusetts.

Basert på obduksjonsrapporten fra 2001, undersøkte Cold case-gruppen muligheten for at konkylien ble brukt i drapshandlingen.

FILMET PÅ GATA: 4. desember 2020 ble 29 år gamle Sohail Ali drept i sitt eget hjem i Birmingham. Denne videoen viser drapsmennene på gata rett etter drapet. Video: West Midlands Police. Vis mer

Undersøkte konkylien

Politietterforskerne antok at gjerningspersonen, ved å bruke skjellet som våpen, måtte ha fingrene godt plantet inne i skjellet. Dermed undersøkte de potensielle DNA-spor inne i konkylien.

- På forespørsel fra vårt kontor testet det kriminaltekniske laboratoriet de indre områdene av skallet, der fingrene kan rekke fram til. Testingen avslørte en DNA-profil, heter det i en uttalelse fra distriktsadvokaten i Massachusetts.

DNA-profilen ble sammenliknet med FBIs nasjonale DNA-database, som samsvarte med DNAet til avdødes egen halvbror (53).

GÅR GALT: Her går det galt! Gnistene sprutet ut av jetmotoren da dette Ryanair-flyet skulle lande på flyplassen i Bologna den 24. november. Video: Privat / Twitter / TACGAirSafety. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Halvbror pågrepet

I september ble halvbroren pågrepet av politiet, siktet for drap og væpnet ran. Saken kommer opp i retten på et foreløpig ukjent tidspunkt.

Ifølge ABC News er det uklart om han har fått oppnevnt forsvarer, og det er foreløpig ukjent hvordan han stiller seg til siktelsen.

- Jeg er glad for å kunngjøre siktelsen knyttet til det tidligere uløste drapet på Rose Marie Moniz. Hun var en mor som ble brutalt myrdet i sitt eget hjem, sier distriktsadvokat Thomas M. Quinn i en uttalelse, og legger til:

- Takket være innsatsen fra min Cold case-gruppe, sammen med detektiver fra vår statlige politienhet og New Bedford-politiet, var vi i stand til å bidra til en følelse av lettelse til offerets familie, som alle har lidd de siste 20 åra av å ikke vite hva skjedde med Monix, sier han.

I september i år ble 53-åringen også siktet for drapsforsøk og ran av en annen kvinne fra New Bedford. Hendelsen skal ha funnet sted i 2003, og hadde visse likhetstrekk med drapet på Moniz.

Familien lettet

Overfor The Boston Globe uttrykker Moniz' bror - Alfred Cunha - lettelse over at politiet har kommet nærmere et svar på hva som skjedde med søsteren i 2001.

- Skrekken, redselen hun må ha følt den natta plager meg virkelig - det gjør meg fysisk dårlig å tenke på den redselen hun må ha følt den natta. Søsteren min var den mest kjærlige, snille personen du noen gang kunne ha møtt, sier han til avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer