Konsekvensene av en atomkrig

Frykten øker for en tredje krig mellom Pakistan og India på grunn av Kashmir. Eksperter tror atomvåpen vil bli brukt fordi partene ikke forstår hvor farlige de er. Forskere beregner nå konsekvensene av en atomkrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pakistan tester nye raketter. Indias statsminister Atal Behari Vajpayee snakker den ene dagen om «den avgjørende kampen», neste dag er ordbruken mildere. Det er ingen tvil om at erkerivalene måler muskler. Den spente situasjonen har oppstått på grunn av terrorangrep i den indiske delen av Kashmir, av gerilja som opererer fra Pakistans territorium. Men hvor stor er egentlig krigsfaren?

- Situasjonen er alvorlig, men forventet, sier den pakistanske forskeren og kjernevåpeneksperten Inayatullah. Han har sagt lenge at India kommer til å svare på terrorangrepene i den indiske delen av Kashmir ved å gå til krig mot Pakistan.

I seks måneder har India og Pakistan rustet opp og forsterket sin felles grense i den omstridte fjellregionen. Så godt som daglig har volden krevd sivile ofre, soldater og såkalte «frihetskjempere» - den muslimske geriljaen som vil løsrive den indiske delen av Kashmir, delstaten Jammu og Kashmir.

- Vi har fått opplysninger om at tyngre og tyngre våpen brukes i kampene, sier en diplomat i Islamabad.

Bare den siste uken har frykten økt for en fjerde krig mellom India og Pakistan. Kashmir har utløst to av dem, i 1947 og 1965.

Eskalering av konflikten i Sør-Asia har forekommet flere ganger før, men Pervez Hoodboy, professor ved universitetet i Islamabad, mener krigsfaren nå er virkelig stor, og er blitt farligere siden begge land gjennomførte atomprøvesprengninger i 1998.

I likhet med andre etterlyser han kraftige tiltak mot de militante gruppene som bruker Pakistan som operasjonsbase for sine angrep i den indiske delen av Kashmir. Pakistans president Pervez Musharraf lovet i januar at gruppene ikke skulle få operere lenger, og gjentok løftet i uken som gikk. Men gruppenes geriljabaser er stadig operative, sier en diplomat.

Forskeren Inayatullah ser alvorlig på faren for at en væpnet konflikt kan utvikle seg til en atomkrig.

- Det mest sannsynlige scenariet er at en av de stridende partene i en konflikt tyr til atomvåpen. Det er personer i begge land som ønsker å bruke disse våpnene, sier han.

Fredag sa nestkommanderende for Pakistans hær, Muhammed Yusaf Khan, at fienden ikke bør glemme at Pakistan er stolt av sine atomvåpen. Han sa også at hæren hadde til hensikt å opptre «i tråd med denne nye statusen».

- Vi lider av kjernevåpenanalfabetisme, mange mennesker forstår ikke hvor farlige disse våpnene er, sier Inayatullah.

- Millioner av mennesker vil dø i eksplosjonen, av brann og stråling, dersom atomvåpen tas i bruk i konflikten, skriver avisen Sunday Times. Avisen viser til en artikkel i tidsskriftet New Scientist. En forsker ved Princeton-universitetet i USA, M. V. Ramana, har sammen med andre forskere beregnet omfanget av ødeleggelsene.

Dersom en tidel av Pakistans og Indias atomvåpen sprenges over noen av de største byene, vil det koste 2,6 millioner døde eller skadde i India, og 1,8 millioner i Pakistan.

Ti eksplosjoner, hver på størrelse med Hiroshima-bomben (1945) over de største byene, vil koste 1,7 millioner døde og 900.000 skadde i India, 1,2 millioner døde og 600.000 skadde i Pakistan. Beregningene gjelder byene Bangalore, Bombay, Calcutta, Madras og Delhi i India, Faisalabad, Islamabad, Karachi, Lahore og Rawalpindi i Pakistan.

Et uvisst antall mennesker vil dø senere av kreft som følge av stråling. Hvis bombene eksploderer på bakken vil radioaktivt støv i tillegg ta liv av mennesker over mye større områder, skriver New Scientist.

(NTB-Naila Saleem)

<B>PROVOSERENDE: I dag testet Pakistan sin nye bakke-til-bakke-rakett Hatf-III (Ghaznavi).
<B>HAR FÅTT NOK:</B> Statsminister Atal Behari Vajpayee gir Pakistan klar beskjed om at grensa er nådd for hva India vil finne seg i.