- Konsekvensene kan bli katastrofale hvis ebolaviruset fortsetter å spre seg

Sprer seg raskere enn tiltakene for å stanse det.

KONSEKVENSER: En person blir behandlet for ebolaviruset i Sierra Leone. Verdens helseorganisasjon frykter en katastrofe som følge av utbruddet. Foto: Sylvain Cherkaoui/Cosmos
KONSEKVENSER: En person blir behandlet for ebolaviruset i Sierra Leone. Verdens helseorganisasjon frykter en katastrofe som følge av utbruddet. Foto: Sylvain Cherkaoui/CosmosVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ebolaviruset sprer seg raskere enn tiltakene for å stanse det, og konsekvensene kan bli katastrofale hvis situasjonen forverrer seg, advarer World Health Organization.

Konsekvensene kan bli katastrofale hvis ebolaviruset fortsetter å spre seg, advarer generaldirektør Margareth Chan i Verdens helseorganisasjon WHO.

 I verste fall kan det bli nødvendig å innføre begrensninger på bevegelsesfriheten og forsamlingsfriheten. Det kan også bli nødvendig å bruke politi til å sikre helsepersonell. Den verste ebolaepidemien i manns minne herjer nå i Vest-Afrika. Minst 729 mennesker er døde av sykdommen.

Flere land Sierra Leone befinner seg i en krisesituasjon på grunn av ebolaepidemien som har rammet landet, sier president Ernest Bai Koroma.

Han vil nå sette inn sikkerhetsstyrker som skal isolere områdene som er hardest rammet av det dødelige viruset.

Tiltakene presidenten planlegger, har likhetstrekk med tiltak som myndighetene i nabolandet Liberia onsdag sa de ville iverksette.

Så langt har ebolaepidemien krevd over 700 menneskeliv i de vestafrikanske landene Liberia, Guinea og Sierra Leone. I Nigeria er én person bekreftet død som følge av sykdommen.

Liberia har også stengt grensene sine som følge av utbruddet.

- Meget alvorlig Ebola-utbruddet skal ha startet sørøst i Guinea i februar i år, og det skal ha tatt seks uker å identifisere hva slags virus det var snakk om.

Nå har også viruset begynt å spre seg til leger som kjemper mot smitten. En av de fremste legene i kampen viruset, Sheik Humarr Khan, mistet livet til sykdommen i går.

To amerikanske leger har også blitt smittet av viruset under sitt arbeid i Liberia.

Nødhjelpskoordinator Lindis Hurum, i Leger uten Grenser har vært i Liberia i fire uker. Hun ser ingen bedring i situasjonen.

- Situasjonen er fortsatt meget alvorlig, og vi jobber under vanskelige forhold. Her i Monrovia hvor jeg jobber så dør 90 prosent av de som blir smittet, sier Lindis Hurum i Leger uten grenser til Dagbladet.

Også myndigheter langt utenfor det afrikanske kontinent, fryktet at viruset kan spre seg til deres land.

- Ebola-utbruddet er en trussel mot Storbritannia, sier Storbritannias utenriksminister Philip Hammond, ifølge den britiske avisa The Independent.

Regjeringen i Stortbritannia skal i løpet av de neste dagene holde et krisemøte for å diskutere hva de skal gjøre om viruset sprer seg til Storbritannia.

Frykten for et globalt utbrudd økte ytterligere i forrige uke, ifølge The Independent, da en mann som viste tegn på at han bar viruset fikk lov til å reise fra Liberia til Nigeria med fly, hvor han senere døde av Ebola-viruset.

(Dagbladet/NTB)