Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Konsekvensene ved et angrep er større enn man forestiller seg

Beredskapsministeren mener vi er for lite opptatt av datasikkerhet. Det gjør oss sårbare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Omfanget av dataangrep er er mye større enn mange egentlig får med seg, sier Anders Anundsen (FrP).

Som privatperson og som justis- og beredskapsminister har han fulgt Dagbladets serie «Null CTRL».

- Serien setter viktig fokus på hvordan man egentlig er for dårlig til å ivareta datasikkerhet på mange områder. Det er også noe jeg ser i mitt virke som justis- og beredskapsminister, sier Anundsen.

- Store utfordringer Han legger ikke skjul på at Norge har åpenbare utfordringer innen datasikkerhet:

- I mitt virke har jeg det samme inntrykket, at det er store utfordringer innen IKT-sikkerheten, blant annet fordi koordineringen har vært for dårlig. Bevisstheten både privat og offentlig har antakelig vært for svak. Utfordringene er nok større enn mange forestiller seg, sier Anundsen.

Stadig flere systemer blir koblet til Internett, fordi det øker tilgjengeligheten og gir enklere daglig drift. Men som Dagbladets serie viser, kan det få store konsekvenser om systemer svikter.

- Det er jo nesten ingen ting av beredskapen som ikke på en eller annen måte er involvert i IKT. Det er veldig bra. Men det øker også potensielle sårbarheter. Konsekvensene om IKT-systemer svikter - ved datainnbrudd eller angrep - er større enn man kanskje har forestilt seg. Og konsekvensene kan vare over lang tid, sier Anundsen.

Endringer kommer Tidligere direktør Georg Apenes i Datatilsynet har om den nye regjeringa uttalt at de i forhold til datasikkerhet «er fullstendig tafatte hele gjengen».

Skulle noe gå galt med vesentlig infrastruktur, er det den relativt ferske beredskapsministeren som sitter med det overordnede ansvaret.

- Alt av beredskapssystemet ligger i mitt departement. Vi jobber nå med hvordan vi skal bli bedre på å bistå små- og mellomstore bedrifter og andre for å bli mer robuste i deres kamp mot potensielle dataangrep, sier ministeren.

På sikt ser han for seg endringer i lovverket.

- Vi ligger bakpå i en del av lovene og rammene. På noe sikt er vi nødt til å se på det juridiske rammeverket, sier han.

Styrker NSM Det er Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) som koordinerer forebyggende sikkerhetstiltak og kontrollerer sikkerhetstilstanden i private og offentlige virksomheter «med betydning for rikets selvstendighet og sikkerhet». Det gjelder tiltak mot spionasje, sabotasje og terrorhandlinger.

Overfor Dagbladet signaliserer ministeren at oppdraget vil bli utvidet:

- Utfordringen er å sikre at kapasiteten til NSM er så stor at de klarer å håndtere de henvendelsene og den oppfølgingen de er ment å ha. Vi er i nær dialog med NSM om hvordan vi skal videreutvikle NSMs tjenestetilbud og hva vi kan forvente fra NSM, sier Anundsen.

Privat Han ser for seg at NSM skal kunne ta større ansvar i privat sektor.

- Men vi er også avhengig av at de som eier sine IKT-systemer gjør jobben de kan gjøre for å sette opp nødvendig sikkerhet. De må de ta på alvor før det er for seint.

- Da du ble minister, gjorde du noen endringer i datasikkerheten privat?

- Nei. Ikke på IKT-siden. Privat har jeg bare det vanlige utstyret. Utgangspunktet da må være at du bruker privat datautstyr som om andre kan se det du gjør. Når jeg ønsker sikker kommunikasjon, velger jeg departementets sikrede tjenester, sier Anundsen.

VARSLER ENDRINGER: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen mener lovendringer vil komme på sikt, som en følge av et nødvendig økt fokus på datasikkerhet. Foto: Endre Vellene / Dagbladet
VARSLER ENDRINGER: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen mener lovendringer vil komme på sikt, som en følge av et nødvendig økt fokus på datasikkerhet. Foto: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Les også:
- Liv kan gå tapt
- Tafatte hele gjengen
Dette er lista over norske bygg hackere kan ta kontroll over
- Ikke et spørsmål om vi blir utsatt for et angrep, men når

Tips oss på nullctrl@dagbladet.no
Tips oss på nullctrl@dagbladet.no Vis mer