Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Konsernsjefen i SAS går av

Jørgen Lindegaard har hatt fem tøffe år. Får trolig ingen fallskjerm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Konsernsjef i SAS Jørgen Lindegaard kunngjør i en pressemelding at han går av til høsten.

- Store forandringer

- Det har vært fem år preget av store forandringer, sier den 58-årige dansken, som tiltrådte i 2001, kort til før 11. september-aksjonene førte til en drastisk nedgang i antall flypassasjerer. Samtidig har veksten for lavprisselskap som Ryanair og EasyJet tatt store deler av SAS\' markedsandel.

Det siste året har vært preget av streik og arbeidskonflikt; pilotstreiken i januar og den norske kabinstreiken i april kostet selskapet mellom 200 og 300 millioner kroner.

- Jeg vil takke alle medarbeiderne i SAS for disse åra. Nå er tida moden for å la en ny ta over, sier Lindegaard.

- Vi beklager at Jørgen Lindegaard har valgt å forlate sin stilling, sier selskapets norske styreleder Egil Myklebust.

- Jørgen har gjort en enestående innsats for selskapet vårt, og det er ingen overdrivelse å si at han har hatt den tøffeste konsernlederstillingen i hele Skandinavia. Han har skapt et stabilt grunnlag for det forbedringsarbeidet som det nå er nødvendig at vi viderefører, sier Myklebust.

- Stor forståelse 

HAR FÅTT NOK: Jørgen Lindegaard (58). Foto: SCANPIX
HAR FÅTT NOK: Jørgen Lindegaard (58). Foto: SCANPIX Vis mer

- Jeg har meget stor forståelse for at Lindegaard nå velger å gå av. Han han i fem år ledet et konkurstruet konsern som rives og slites i alle retninger, sier leder for samferdselskomiteen Per Sandberg til Dagbladet.no.

- SAS trenger en ny mann i toppen, som kan samle ledelsen og de ansatte, kanskje det må en nordmann til; SAS Braathens har jo relativt gode resultater å vise til, og en norsk leder vil være positivt for norsk luftfart, sier Sandberg, som understreker at tingenes tilstand slett ikke er tilfredsstillende.

- Samferdselskomiteen er meget frustrert og fortvilet over tilstanden i norsk luftfart; i tillegg til problemene i SAS og SAS Braathens har vi jo de seinere åra slitt med blant annet flygeledere og problemene i Avinor. De siste seks-sju månedene har det vært uholdbare forhold i norsk luftfart.

- Hvilke ønsker har Frp for den framtidige utviklingen?

- I flyselskapene og partiene oppfører man seg som om man fortsatt har en monopolsituasjon. Det har vi ikke, og vi må nå skjønne at konkurransen har økt, og gjøre det norske markedet mer konkurransedyktig, sier Per Sandberg til Dagbladet.no.

Neppe norsk

Skulle Sandberg få det som han vil, og få en nordmann på toppen, peker visekonsernsjef Gunnar Reitan seg ut som en mulig kandidat, skal man tro NTB. Det er imidlertid svært lite sannsynlig at Norge vil bli sittende med både styreleder og konsernsjef.

Langt mer sannsynlig er det derfor at SAS kan få sin første kvinnelige toppsjef i svenske Marie Ehrling, nå sjef i TeliaSonera og tidligere visekonsernsjef i SAS, ifølge Næringsliv24. Ehrling huskes spesielt for sin håndtering av Linate-ulykken i 2001, der 118 mennesker omkom etter at en SAS-maskin kolliderte med et Cessna-fly på rullebanen og krasjet med en hangar.

Konsernsjefen i SAS går av


- Ingen fallskjerm

Lindegaard har seks måneders oppsigelsestid. Styret har allerede startet arbeidet med å finne en etterfølger.

Ifølge Hans Ollongren, senior visepresident i SAS, får ikke Lindegaard med seg noen fallskjerm når han nå går av.

- Siden han selv har valgt å gå av, får han ikke noen fallskjerm. Han har heller ikke noe bonusprogram, sier Ollongren til Næringsliv24.

Markedet har så langt reagert positivt på Lindegaards avgangsmelding, og SAS\' aksjer steg i verdi på både Stockholms- og København-børsen i formiddag.

TAP: Arbeidskonfliktene i SAS har tært hardt på selskapet i Lindegaards sjefsperiode. Her fra Kastrup under kabinstreiken i 2004.
BEKLAGER AVGANGEN: Styreleder Egil Myklebust.
HAR FORSTÅELSE: - Jørgen Lindegaard har i fem år ledet et konkurstruet konsern som rives og slites i alle retninger, sier Per Sandberg, leder av samferdselskomiteen og 1. nestleder i Frp.
RYKKER NEPPE OPP: Visekonsernsjef i SAS Gunnar Reitan.
FØRSTE KVINNELIGE KONSERNSJEF?: TeliaSonor-sjef Marie Ehrling.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling