Konservativ 71-åring mot liberal 46-åring

John McCain mot Barack Obama blir en thriller. Dette går de til valg på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Med Obama som demokratenes presidentkandidat, er det to politiske motstykker som skal kjempe om å bli USAs neste president.

John McCain og Barack Obama kunne ikke vært mer forskjellige, både når det gjelder ideologi og biografi.

John McCain er den hvite, 71 år gamle krigsveteranen og krigsfangen fra Vietnam. Han har vært senator i fire perioder og støtter USAs krigføring i Irak.

Barack Obama er svart, 25 år yngre og inne i sin første periode som senator. Han stemte imot vedtaket om å gå til krig mot Irak.

- En stemme for Bush 

- Uansett hvem som vinner dette valget, vil landet endre kurs dramatisk. Men valget er mellom riktig forandring og gal forandring, mellom å gå framover og gå bakover, sa McCain, da det endelig ble klart at det var Obama han skulle kjempe mot.

Der brukte han ordet «forandring» eller variasjoner av ordet mer enn 30 ganger. Et signal om at han har skjønt hva velgerne er ute etter, skriver magasinet Newsweek.

Foran 17 000 hylende tilhengere i St. Paul Xcel Center i Minneapolis (pluss 15 000 utenfor) - på hockeyarenaen der republikanerne i august skal nominere McCain - gjorde Obama det han trolig vil gjøre mye av de neste fem månedene.

Han forsøkte å knytte McCain til den upopulære Bush-administrasjonen, i et land der svak økonomi, høye bensinpriser, krise i boliglånsmarkedet og Irak-krigen gjør velgerne utålmodige på forandring.

VETERANEN: John McCain kommer til å spille på sin lange politiske erfaring i valgkampen mot Barack Obama. Foto: AP Photo/LM Otero/SCANPIX
VETERANEN: John McCain kommer til å spille på sin lange politiske erfaring i valgkampen mot Barack Obama. Foto: AP Photo/LM Otero/SCANPIX Vis mer

- McCain kan med rette hevde at han glimtvis har utvist uavhengighet fra partiet, men han har ikke gjort uavhengighet til sitt varemerke i presidentvalgkampen, sa Obama.

Han vil gjerne overbevise velgerne om at en stemme til McCain i november, er en stemme for en tredje Bush-periode.

Enig med Bush i viktige spørsmål
McCain, en erfaren Arizona-senator som har tjent Kongressen i over et kvart århundre, skryter ofte av at han gjennom et langt politisk liv har vist evne til politisk samarbeid på tvers av partifløyene.

McCain var også en av de første fremtredende republikanerne som åpent kritiserte måten USA gikk inn i Irak på.

Påstandene fra Obama at han er en ny Bush, avfeier McCain med å antyde at Obama kanskje ikke helt tror på det han selv sier:

- Hvorfor tror senator Obama at det er så viktig å repetere denne ideen om og om igjen? Fordi han vet det er vanskelig å få amerikanerne til å tro på noe de vet er usant?

McCain har rett, skriver magasinet Time. Men bare delvis.

I spørsmål som omhandler miljøpolitikk, valgkampfinansiering, tobakk, tortur og immigrasjon har McCain gått imot sitt eget parti og president Bush.

Problemet for McCain er imidlertid at når det gjelder de spørsmålene som velgerne virkelig er opptatt av - økonomi, helsetjenester og Irak - så er det vanskelig å se at han skiller seg dramatisk fra Bush.
Selve beviset for at McCain og Bush er to alen av samme ideologiske stykke, er ifølge Obama-leiren et bilde fra valgkampen i 2004, der de to omfavner hverandre. Bildet blir brukt om og om igjen.

Konservativ 71-åring mot liberal 46-åring

- Når dette er over, vil velgerne i USA se McCain omfavne Bush i drømmene. Eller burde jeg si marerittene, sier en rådgiver for Obama-kampanjen til Time.

Ung, naiv og uansvarlig 

Mens Obama forsøker å få McCain til å framstå som en forlengelse av Bush-administrasjonen, har han selv gått til valg på at han er den sterkeste kandidaten for forandring.

Så mye endring ønsker Obama at det grenser til det unge, naive og uansvarlige, mener McCain.

Som for eksempel i utenriks- og sikkerhetspolitikken. Der har Obama blant annet tatt til orde for å flytte styrker fra Irak til Pakistan og åpne dialog med land som Iran, Nord-Korea og Venezuela.

- Amerikanerne burde være bekymret for dømmekraften til en presidentkandidat som sier han er klar for å snakke - direkte og uten betingelser - med tyranner fra Havanna til Pyongyang, men som ikke har reist til Irak for å snakke med general Petraeus, sier McCain.

Han har vært i Irak åtte ganger siden invasjonen i 2003. Obama var der første og siste gang i januar 2006.

Senest i forrige uke kom McCain-leiren med en invitasjon som bare kunne oppfattes nedlatende overfor Obama: La oss dra til Irak sammen, så kan jeg lære deg et og annet, var budskapet.

Størrelsen på lommeboka 

Mens de to presidentkandidatene skal gjøre opp seg i mellom om hvem som er best egnet til å overta etter Bush, finnes det en større, mer prekær forskjell mellom de to kandidatene: Størrelsen på lommeboka

For mens Obama har samlet 20 000-75 000 tilhengere på sine arrangementer og satt rekord på rekord i innsamlede penger, har McCain nærmest gått på sparebluss.

I fjor sommer var valgkampkassa bunnskrapt og han måtte låne penger for å kunne fortsette.

Etter at han gikk seirende ut av republikanernes nominasjonskamp har McCain reist rundt med Mitt Romney, forretningsmannen og presidentkandidaten McCain danket ut, i et forsøk på få inn mer penger.

- Takk Gud!

McCains rådgivere hevder de har brukt de siste månedene på å finne Obamas svakheter, blant annet hans appell blant kvinner, hvite arbeiderklassevelgere og de spansktalende.

For Obamas del går han rett fra et 17 måneder langt nominasjonsrace til en fem måneder lang, intens presidentvalgkamp. Nå er han opptatt av at velgerne, stilt overfor to svært ulike kandidater, skal få oppleve en annen type valgkamp.

- Det dere ikke fortjener er enda et valg styrt av frykt, beskyldninger og splittelse. Det dere ikke vil høre fra denne kampanjen eller dette partiet er den type politikk som bruker religion for å skape avstand og patriotisme som våpen, og som ser våre motstandere ikke som noen de skal utfordre, men som fiender som skal demoniseres, sa Obama under valgvaken i Minneapolis.

- Dette er ikke er en konkurranse i taleskriving. Takk Gud for det! Sier Alex Castellanos, ekstern rådgiver for McCain.

<B>DEN UTVALGTE:</B> Etter en thriller av en nominasjonskamp kunne Barack Obama erklære seg som presidentkandidat etter valgseieren i Montana.
<B>«MCBUSH»:</B> Dette er slik Obama-leiren liker å framstille John McCain, side om side med George W. Bush.