Konservativ medvind i Storbritannia

Dårlig start på helgen for Storbritannias statsminister Gordon Brown.

MEDVIND: De konservatives partileder David Cameron gleder seg over at Chloe Smith (27) sikret partiet parlamentssetet for Norwich North. Plassen har de siste tolv årene vært Labour-representanten Ian Gibsons, men han trakk seg som følge av avsløringer av misbruk av parlamentarikernes frynsegodeordninger. Foto: REUTERS / Luke MacGregor / SCANPIX
MEDVIND: De konservatives partileder David Cameron gleder seg over at Chloe Smith (27) sikret partiet parlamentssetet for Norwich North. Plassen har de siste tolv årene vært Labour-representanten Ian Gibsons, men han trakk seg som følge av avsløringer av misbruk av parlamentarikernes frynsegodeordninger. Foto: REUTERS / Luke MacGregor / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ung kvinnelig, konservativ politiker snappet parlamentssetet i suppleringsvalget i Norwich. Hun bidro dermed til en svært dårlig start på helgen for Storbritannias statsminister Gordon Brown.

Seieren for 27-årige Chloe Smith kom ikke overraskende, men at overtaket over Labour-kandidaten Chris Ostrowski skulle bli så stort, gjorde nok nederlaget enda bitrere for Gordon Brown. Smith fikk nesten 40 prosent av stemmene, mens Ostrowski fikk drøyt 18 prosent.

 

- Det er helt klart et skuffende resultat, kommenterte Brown.

På toppen av det hele fikk statsministeren dårlige økonomiske nyheter, som viser at landets økonomi krymper mer enn ventet.

Frynsegoder på avveie

Suppleringsvalg i valgkretsen Norwich North er direkte knyttet til den store frynsegodeskandalen som har rystet alle de store partiene det britiske Parlamentet, og som førte til at en rekke ministre har trukket seg fra Browns regjering.

Labour-representanten Ian Gibson trakk seg etter at avisen Daily Telegraph avslørte at han krevde refusjon av boutgifter for en leilighet som datteren hans bodde i, og som hun senere fikk kjøpe til en rimelig penge. Som følge av avsløringen mistet Gibson kandidaturet til neste parlamentsvalg.

Spår konservativ regjering

Gibson fikk innpass i Parlamentet i valget i 1997, der Labour ledet av Tony Blair vant i et valgskred.

Før dette hadde setet i Norwich North vært fylt av konservative politikere i 18 år.

Nå spår flere at sirkelen er sluttet, og at det er de konservative som igjen vil innta regjeringskontorene etter neste års valg.

- Vi er kommet til et punkt der landet er klart for en ny regjering, sier Julia Clark, som arbeider for meningsmålingsinstituttet Ipsos MORI.

- Det ser ut til at vi vil få en konservativ seier innen juni 2010, men det blir kanskje ikke av samme størrelse som i fredagens valg, sier hun videre, og advarer mot å legge for mye vekt på et enkelt suppleringsvalg.

Tory-leder David Cameron vil imidlertid bruke resultatet for alt det er verdt:

- Dette viser at folk ønsker endringer i landet vårt, erklærte han.

Partilederdebatt

Valgresultat kan også føre til at debatten om Browns partilederskap blir plukket opp igjen.

Det er ikke lenge siden Brown sto overfor et åpent opprør mot ham i egne rekker. Kritikerne mener han ikke evner å nå fram til velgerne, og det ble stilt spørsmål ved hans lederstil.

Likevel tror de færreste at partiet vil bytte ut lederen så tett opptil valget.

(NTB)

KONSERVATIV: Konservative Chloe Smith (27) begynner ikke i jobben i Parlamentet før de folkevalgtes ferie er slutt i oktober. - Jeg vil ikke hoppe av her og dra for å leve på frynsegoder de neste tre sommermånedene, bedyrer hun. Her får hun gratulasjoner etter valgseieren fra representanten for Official Monster Raving Loony Party, Howling Laud. Laud fikk 144 stemmer i suppleringsvalget. Foto: REUTERS / Luke MacGregor / SCANPIX
KONSERVATIV: Konservative Chloe Smith (27) begynner ikke i jobben i Parlamentet før de folkevalgtes ferie er slutt i oktober. - Jeg vil ikke hoppe av her og dra for å leve på frynsegoder de neste tre sommermånedene, bedyrer hun. Her får hun gratulasjoner etter valgseieren fra representanten for Official Monster Raving Loony Party, Howling Laud. Laud fikk 144 stemmer i suppleringsvalget. Foto: REUTERS / Luke MacGregor / SCANPIX Vis mer