FIKK FLEST STEMMER: Konservative Sauli Niinistö. Foto: MIKKO STIG / AP / SCANPIX
FIKK FLEST STEMMER: Konservative Sauli Niinistö. Foto: MIKKO STIG / AP / SCANPIXVis mer

Konservativ seier i finsk presidentvalg

Sauli Niinistö fikk 40,1 prosent av stemmene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når nesten alle forhåndsstemmer er telt, har konservative Sauli Niinistö fått 40,1 prosent av stemmene i første omgang av Finlands presidentvalg.

Det er ikke nok til å vinne, ettersom det kreves en oppslutning på 50 prosent. Det går dermed mot en ny valgomgang med de to kandidatene som fikk flest stemmer søndag.

Drøyt én tredel av finnene forhåndsstemte. Opptellingen av de 1,4 millioner stemmene viser at Centerns kandidat Paavo Väyrynen kom på andre plass med 17,6 prosent. Hvis det blir valgresultat, er det han som vil møte Niinistö i neste valgrunde 5. februar.

De grönas kandidat Pekka Haavisto har fått 14,8 prosent, ifølge den foreløpige opptellingen.

Konservative Sauli Niinistö er den store favoritten til å overta etter nåværende president Tarja Halonen, som har sittet tolv år ved makten. Tidligere finansminister Niinistö har fortsatt en oppslutning på over 30 prosent, men det knytter seg spenning til hvem han eventuelt kommer til å møte i andre runde 5. februar. Niinistös ledelse har imidlertid skrumpet inn betraktelig, fra 51 prosent i desember.

Kampen om å bli Finlands neste president står mellom seks menn og to kvinner. De to kvinnelige kandidatene, Svenska Folkpartiets Eva Biaudet og Kristdemokraternas Sari Essayah, levnes små sjanser. Søndagens valg ble dermed det nyhetsbyrået TT kaller et «gubbrace».

Finske presidenter velges for perioder på seks år og kan bare gjenvelges én gang.

(NTB)