FORTSETTER: Makedonias statsminister, Nikola Gruevski, fortsetter etter søndagens valgseier. Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI
FORTSETTER: Makedonias statsminister, Nikola Gruevski, fortsetter etter søndagens valgseier. Foto: EPA/GEORGI LICOVSKIVis mer

Konservativ valgseier i Makedonia

Det konservative regjeringspartiet vant både parlaments- og presidentvalget i Makedonia søndag. Opposisjonen anerkjenner ikke nederlaget, og anklager de konservative for valgfusk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sentrum-konservative partiet VMRO-DPMNE hadde fått 42,3 prosent av stemmene i parlamentsvalget da mer enn 50 prosent av stemmene var talt opp søndag kveld. Partiets sosialdemokratiske rival SDSM hadde fått 22,8 prosent, viser de foreløpige resultatene.

- Dette er en seier for VMRO-DPMNE. Nikola Gruevski vil fortsette som statsminister i Makedonia, sier partitalsmannen Vladimir Gjorcev.

- Velgerne har blitt lurt og valget har blitt stjålet. Regjeringen har gjennomført et udemokratisk og urettferdig valg, sier SDSM-leder Zoran Zaev.

Han krever omvalg, og beskylder de konservative for å ha kjøpt stemmer i stort omfang og for å ha presset velgere til å stemme på partiet.

President Gjorge Ivanov (VMRO-DPMNE) ble gjenvalgt til en ny femårsperiode, med 56 prosent av stemmene. Presidentembetet er i all hovedsak seremonielt og har liten politisk innflytelse.

Valgobservatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) vil komme med sin vurdering av valget mandag.

Valget ble avholdt ett år før den inneværende perioden var over fordi VMRO-DPMNE ikke ble enige med sin albansk-etniske regjeringspartner DUI om en presidentkandidat.

(NTB)