Konservative slo islamister i valget i Marokko

Islamister mener det var valgfusk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De foreløpige valgresultatene viser at islamistene ikke blir det største parti i den nye nasjonalforsamlingen.

Det konservative partiet Istiqal ser ut til å bli valgvinner. Opptellingenene så langt viser at partiet får 52 av de 325 plassene i nasjonalforsamlingen, skriver AP.

Islamistenes Rettferdighets- og Utviklingsparti har likevel gjort et brakvalg og kommer trolig til å få 47 plasser i nasjonalforsamlingen. Dette er fem mer enn ved forrige valg i 2002, men betraktelig mindre enn de 80 plassene de hadde forventet.

- Vi tror vi kommer til å få 52 plasser når alle stemmene er talt opp, og det er skuffende. Våre rivaler har bestukket velgere over hele landet, sa Rettferdighets- og Utviklingspartiets nestleder Lachen Daoudi lørdag kveld ifølge NTB.  

Les også: Islamistene kan vinne valget

Partiet ble stengt ute fra makten etter det forrige valget fordi Sosialistiske USFP, som dominerte den avtroppende regjeringen, gikk i samarbeid med Istiqal og tre andre partier. En komplisert valgordning gjør det vanskelig for ett enkelt parti å vinne parlamentarisk flertall i Marokko.

Uansett valgutfall vil den virkelige politiske makten i Marokko fortsatt ligge hos kong Mohammed VI, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Kongen er statssjef med utøvende makt, altså ikke bare en gallionsfigur, og dessuten forsvarssjef og landets øverste religiøse leder.

VENTET PÅ SVARET: Her venter medlemmer av «Rettferdighet- og fremskrittspartiet» (PJD) på valgresultatet i sitt hovedkvarter i Rabat. Over 15 millioner mennesker valgte 325 parlamentarikere. 6 000 kandidater stilte til valg fra 33 partier og 13 uavhengige lister. Foto: KARIM SELMAOUI / EPA
VENTET PÅ SVARET: Her venter medlemmer av «Rettferdighet- og fremskrittspartiet» (PJD) på valgresultatet i sitt hovedkvarter i Rabat. Over 15 millioner mennesker valgte 325 parlamentarikere. 6 000 kandidater stilte til valg fra 33 partier og 13 uavhengige lister. Foto: KARIM SELMAOUI / EPA Vis mer