Konspirasjon og tragedie

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Onsdag fortalte Dagbladet historien om Bärbel Krause - kona til den østtyske ambassadøren i Oslo fra 1977 til 1984. Gjennom et nett av løgn, konspirasjon og falske rykter ble hun offer for et skittent trekantspill mellom Politiets overvåkingstjeneste (POT), vesttysk kontraspionasje og den østtyske etterretningsorganisasjonen Stasi. POTs forsøk på å verve ambassadørparet som vestlige agenter tilfløt Øst-Tyskland, og det endte med at Stasi anbrakte fru Krause på sinnssykehus og seinere i husarrest.
  • Først i fjor vår fikk Bärbel Krause innblikk i spillet rundt hennes livs tragedie, og nå - 17 år etter dekkoperasjonen som gikk galt - får også offentligheten del i hvordan ikke bare Stasi, men også de norske spionjegerne misbrukte intetanende personers angivelige seksuelle legning i sitt arbeid. Historien reiser berettigede spørsmål ved POTs arbeidsmetoder mot slutten av den kalde krigen.
  • Når det ikke er mulig å avfeie denne saken utelukkende som et historisk tidsbilde, skyldes det naturligvis at POT har reist en meget alvorlig spionsiktelse mot journalist Stein Viksveen i Stavanger Aftenblad. Spørsmålene ved POTs arbeids- og etterforskningsmetoder hefter også ved denne saken, som strekker seg lenger tilbake i tid enn Krause-affæren.
  • Det framstår som stadig mer uholdbart at grunnlaget for siktelsen mot Viksveen har vært holdt hemmelig for offentligheten i over et halvt år. Dette gjelder helt uavhengig av Viksveens skyld eller uskyld og vilje til å la seg avhøre i sakens anledning.
  • Viksveen-saken gir derfor POT anledning til å trekke konkret lærdom av Krause-affæren. Dersom saken mot Viksveen blir henlagt, er det tvingende nødvendig at grunnlaget for siktelsen blir offentlig. Og dersom bevisene skulle holde til å ta ut tiltale, må saken i sin helhet føres for åpen rett. Trippelspillet rundt det østtyske ambassadørparet er et grotesk eksempel på de menneskelige omkostningene knyttet til konspirasjon og hemmelighold.