Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Konspirasjonsteoriene florerer etter at en av USAs mektigste menn ble funnet død på øde ranch

Erklært død via telefon.

DØD: Antonin Scalia. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / NTB scanpix
DØD: Antonin Scalia. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den konservative amerikanske høyesterettsdommeren Antonin Scalia døde i helga, 79 år gammel.

Scalia var på grunn av sin posisjon en av USAs mektigste menn. 79-åringen døde på en luksusranch i Texas.

Kort tid etter dødsfallet ble det sagt at han døde av naturlige årsaker. Men nå florerer det konspirasjonsteorier om dødsfallet, skriver blant annet  Washington Post og Vox.

Erklært død via telefon Hovedårsaken til spekulasjonene er at Scalia ble erklært død via telefon av dommer Cinderela Guevara. Hun baserte seg på observasjonene til tjenestemenn fra US Marshals Service, og ble sitert på at han døde av hjerteinfarkt. Men nå sier Guevara til Washington Post at det ikke stemmer, det eneste hun konkluderte med var at han døde på grunn av hjertestans.

Det ble tilsynelatende ikke gjort noen nærmere undersøkelser på åstedet, og ikke bestilt noen obduksjon før erklæringen.

Funnet med pute over ansiktet Rancheier John Poindexter sa i helga til San Antonio Express at han først forsøkte å vekke Scalia kl. 08.30 på morgenen, men at han ikke svarte og at døra til rommet var låst. Tre timer senere tok han seg inn i rommet, og sier at han fant Scalia i senga med en pute over ansiktet.

- Han så fredelig ut, som han sov, sa han.

William O. Ritchie, tidligere leder av drapsavsnittet i politiet i Washington D.C. er blant dem som har stilt spørsmål ved de manglende undersøkelsene og framgangsmåten, skriver Washington Post.

- Jeg er sjokkert over at det ikke ble bestilt noen obduksjon. En høyesterettsdommer var død, og det var tjenestemenn som ikke jobber med drap til vanlig som konkluderte med at det måtte være naturlige årsaker. Og dommeren som erklærte dødsfallet var ikke på stedet, skrev han på Facebook søndag, ifølge avisa.

Familien har sagt at de ikke ønsker noen obduksjon. Før dommer Guevara erklærte at årsaken til dødsfallet var naturlig ble dommeren informert om at Scalia led av flere kroniske lidelser, og at han hadde vært til undersøkelse for et problem med skulderen tidligere i uka, skriver Vox.

Maktkamp Det uventede dødsfallet har store konsekvenser, og har utløst en intens maktkamp, som allerede preger både president- og senatsvalg. Etter Scalias bortgang er nemlig maktbalansen i høyesterett mellom den konservative og liberale fløyen endret slik at det nå står fire mot fire.

På kort sikt kan det føre til at viktige avgjørelser ender med at retten ikke kan konkludere fordi stemmetallet blir likt. Avgjørelsene fra de underliggende rettsinstansene, hvor det stort sett er et flertall av demokratisk utvalgte dommere, kan derfor bli stående.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

President Barack Obama har gjort det klart at han vil forsøke å få utnevnt en ny dommer. Alle de republikanske presidentkandidatene har sagt at en slik avgjørelse bør utsettes til etter presidentvalget.

Blant annet sakene Høyesterett nå har på sitt bord er sensitive politiske saker knyttet til Obamas presidentielle dekret for å gi flere udokumenterte innvandrere lovlig opphold i USA, forsikringsdekning av prevensjonsmidler, støtte til fagforeninger, abortrestriksjoner og kvotering av minoriteter til studieplasser.

Trump vs Cruz Dødsfallet og konsekvensene spiller allerede en viktig rolle i valgkampen.

Ted Cruz har gått til angrep på Donald Trump, fordi han en gang tidligere har nevnt at søsteren hans Maryanne Trump Barry kunne være en kandidat som høyesterettsdommer. Barry ble i sin tid utnevnt til dommerrollen hun nå har av Bill Clinton, og Cruz forsøker å skape et bilde av at han er den eneste kandidaten som kan sikre en virkelig konservativ høyestrettsdommer. 

Trump svarte i går med å kalle Cruz den verste løgneren han noensinne møtt. Han la til at han hadde møtt mange store løgnere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media