Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vitenskapsmenn gravlegger konspirasjonsteorier om Adolf Hitlers død

Konspirasjonsteorier om Hitler legges døde: - Flyktet ikke til Argentina i en ubåt

Vitenskapsmenn har undersøkt diktatorens tenner og hodeskalle.

FLYKTET IKKE I UBÅT: For dem som måtte ha trodd at Tysklands diktator Adolf Hitler ikke døde i 1945 men derimot flyktet til Argentina i en ubåt, kan mistanken nå definitivt gravlegges. Foto: The National Archive/REUTERS/NTB
FLYKTET IKKE I UBÅT: For dem som måtte ha trodd at Tysklands diktator Adolf Hitler ikke døde i 1945 men derimot flyktet til Argentina i en ubåt, kan mistanken nå definitivt gravlegges. Foto: The National Archive/REUTERS/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For dem som måtte ha trodd at Tysklands diktator Adolf Hitler ikke døde i 1945 men derimot flyktet til Argentina i en ubåt, kan mistanken nå definitivt gravlegges.

- Vi kan stoppe alle disse konspirasjonsteoriene om Hitler. Han flyktet ikke til Argentina i en ubåt, han er ikke på en gjemt base i Antarktis eller på den mørke siden av månen, sier professor Philippe Charlier, spesialist på medisinsk og legal antropologi, til nyhetsbyrået AFP.

Charlier har også tidligere gjort seg bemerket med undersøkelser om historiske personer, både Richard Løvehjerte og Jeanne d'Arc.

- Døde i 1945

Han og fire andre franske vitenskapsfolk fikk i 2017 tilgang av den russiske etterretningstjenesten FSB og russiske statsarkiver til å granske en hodeskalle som ble sagt å stamme fra Hitler. Ifølge Charlier stemte hodeskallen godt overens med radiografiske undersøkelser gjort av Hitlers skalle et år før hans død.

INGEN TVIL: - Vår studie beviser at Hitler døde i 1945, slår den franske professoren Philippe Charlier fast. Foto: AP/Jacques Brinon/NTB
INGEN TVIL: - Vår studie beviser at Hitler døde i 1945, slår den franske professoren Philippe Charlier fast. Foto: AP/Jacques Brinon/NTB Vis mer

Vitenskapsfolkene fikk også tilgang til biter av diktatorens tenner som har vært oppbevart i Moskva.

Ifølge Charlier er det ingen tvil om at fragmentene av tenner stammer fra Hitler.

Etter å ha gransket både tannfragmentene og hodeskallen er Philippe Charlier ikke i tvil.

- Vår studie beviser at Hitler døde i 1945, slår den franske professoren fast.

Forhistorien

Britiske The Guardian bringer noe av forhistorien for undersøkelsene, som fredag ble publisert i tidsskriftet European Journal of Internal Medicine.

Ifølge The Guardian ble tennene utstilt i Moskva i 2000, som del av 55-årsmarkeringen av slutten på Den annen verdenskrig. I forrige måned ble de igjen en nyhetssak, med den engelskspråklige publiseringen av memoarene til en russisk tolk som arbeidet i Berlin i 1945.

Tolken greide å finne Hitlers tannjournaler i den dengang sønderskutte byen, og det viste seg at de stemte overens med et tannsett som hadde blitt overlatt til henne.

Kule og cyanid

Kulehullet i Hitlers skalle og blå avsetninger på Hitlers tannproteser, kan etter Philippe Charliers mening avslutte en diskusjon om hvorvidt diktatoren døde av å ha skutt seg selv eller av å ha spist cyanid.

«Høyst sannsynlig er det begge deler», sier Charlier til AFP.

Blant funn som understøtter autentisiteten i det undersøkte materialet, er at det ikke ble funnet kjøttfibre i tannprotesene. Dette stemmer overens med at Hitler var vegetarianer.

Det har lenge vært enighet blant historikere om at Hitler tok selvmord den 30. april 1945, i en bunker i Berlin sammen med elskerinna Eva Braun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media