SELFIE: Preston City Council satt opp en dedikert selfieplass utenfor stemmelokalene. Det skjer etter at politiet sendte ut en anmodning om at valglokalene måtte passe på. Foto: Preston City Council
SELFIE: Preston City Council satt opp en dedikert selfieplass utenfor stemmelokalene. Det skjer etter at politiet sendte ut en anmodning om at valglokalene måtte passe på. Foto: Preston City CouncilVis mer

«Konspiratoriske» politikere ba folk ta bilde av stemmeseddelen. Her er valglokalets selfie-svar

- Ingen fotografering innendørs!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De fleste av oss har et visst behov for å vise alle de fine, hyggelige og stolte øyeblikkene sine gjennom sosiale medier. Det er snart ikke en plass i verden hvor det ikke er tatt en selfie.

Et av de få stedene som er beskytta for bildetakning, er valglokalene. Det har imidlertid blitt et problem i dag, hvor britene går til valg i det som er det jevneste og mest spennende valget i Storbritannias moderne historie.

Konspirasjoner I en stemmeguide publisert i The Guardian, klargjør de overfor de britiske velgerne at de ikke kan fotografere i valglokalet.

- Det kan du absolutt ikke gjøre. Det er ikke noen lov som eksplisitt forbyr å fotografrere i valglokalene, men valgkommisjonen har rådet valglokalene og de som jobber der om å forby stemmegivere fra å ta selfier eller å bruke kameraer og smarttelefoner i valglokalene.

Reaksjonen kommer til en viss grad som følge av «konspiratoriske» politikere som har oppfordret stemmegivere om å ta bilder av stemmeseddelen sin og å følge med på stemmeurnene hele veien til de blir talt opp, ifølge The Guardian.

Ifølge storavisa er nemlig en rekke av de skotske nasjonalistene overbevist om at fjorårets uavhengighetsvalg var fikset, og frykter at stemmer på Nicola Sturgeon og Scottish National Party blir oversett ved dette valget. Sturgeon selv avviser tellejukskonspirasjonene.

Politiet sendte også en advarsel til valgkontorene om at de burde opprettholde et fotoforbud.

Ifølge britisk lov er det forbudt å vise bilder av hvordan noen stemmer, og det kan straffes med opptil seks måneders fengsel eller bot på 5000 pund, nærmere 56 000 kroner.

Flere velgere har trosset forbudet, blant dem studenter ved Universitetet i Sheffield som publiserer bilder av seg selv på Twitter under #sheffieldstudentsvote, skriver NTB.

Selfieplasser Om du ikke har noe behov for å ta bilde av stemmeseddelen, eller er redd for tellejuks, har Preston City Council kommet med en løsning, slik at du kan skryte på nettet av å ha gjort din borgerplikt.

De har nemlig oppført en egen selfieplass utenfor stemmelokalene, med påskriften: «Ta selfien din her. Ingen fotografering innendørs». Et tydelig svar på oppfordringen fra politiet om å passe på at folk ikke bruker kameraet i valglokalet.

Det har blitt noen selfier gjennom dagen på Preston City Councils Twitter-side, men det er ikke den eneste måten å skryte av at du har stemt på.

Facebook-brukere i Storbritannia over 18 år får nemlig opp en knapp når de åpner nettsida eller Facebook-appen. Der står det: «I'm a voter».

- Tanken er å bruke denne megafonen for å oppfordre dine venner på det sosiale nettverket til å stemme også, skriver The Mirror.