Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

QAnon:

Konspirerer om at Trump står bak en «kommende storm»

Dette er konspirasjons-bevegelsen som har gjort seg bemerket under Donald Trumps taler denne uka.

BEVEGELSE: Som et slags utspring av ulike konspirasjonsteorier har det nå dannet seg en bevegelse som kaller seg QAnon. FOTO: Joe Raedle / AFP / NTB Scanpix
BEVEGELSE: Som et slags utspring av ulike konspirasjonsteorier har det nå dannet seg en bevegelse som kaller seg QAnon. FOTO: Joe Raedle / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Plutselig sto de der i levende live. Menneskene som hovedsakelig har operert i anonyme fora, og spredt utallige konspirasjonsteorier, stilte mannsterkt under Donald Trumps tale i Tampa, Florida tirsdag.

USA er ikke helt ukjent med konspirasjonsteorier. Den kanskje aller mest kjente er at amerikanske myndigheter skal ha stått bak, eller i det minste ha visst om, terrorangrepet som ble utført 11. september 2001.

Påstanden om at det finnes et pedofilinettverk blant Demokratene har også blåst ut av alle proporsjoner. En person ble så opphengt i teorien om at Hillary Clinton var delaktig i å organisere barneprostitusjon fra hemmelige kjellerlokaler i en pizza restaurant i Washington, at han stormet lokalene med våpen.

«Stormen»: Bevegelsen påstår at Donald Trump står bak et oppgjør mot eliten, globalister og sabotører. Foto: Leah Mills / Reuters / NTB Scanpix
«Stormen»: Bevegelsen påstår at Donald Trump står bak et oppgjør mot eliten, globalister og sabotører. Foto: Leah Mills / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Hovedpersonen Q

Som et slags utspring av slike konspirasjonsteorier har det nå dannet seg en bevegelse som kaller seg QAnon.

Kort forklart baserer QAnon-bevegelsen seg på konspirasjonsteorier som deles av den anonyme hovedpersonen Q, ifølge New York Times.

Q er én eller flere personer, som gjennom sin påståtte bakgrunn fra militæret eller etterretningstjenesten, hevder å ha tilgang på informasjon fra innsida av amerikanske myndigheter.

Qs mål er å avsløre en internasjonal gruppe som har som hensikt å ramme Trump-administrasjonen og hans tilhengere med alle slags anklager om forbrytelser. Disse påstandene plantes av gruppa i all hemmelighet, ifølge Q.

«Stormen»

Bevegelsen påstår også at Donald Trump er mesterhjernen bak det hele. Og det hele startet med en uttalelse Trump gjorde i fjor, i forbindelse med arrangement for pensjonerte militære ledere, ifølge Washington Post.

- Vet dere hva dette representerer? spurte Trump og siktet til uniformene.

- Kanskje det er stillheten før stormen, fulgte han opp.

Trump nektet å forklare reportere hva han mente med det, og uttalelsen ble raskt glemt av de fleste. Men i de mørke, anonyme rom på Internett, dannet det seg en gruppe som hevder å vite akkurat hva han mente - QAnon.

Grunnideen deres er at Trump i all hemmelighet organiserer et oppgjør med eliten, globalister og sabotører - en gruppe mennesker de påstår har tatt over myndighetene, industrien, mediene og flere andre institusjoner.

Det er nettopp dette oppgjøret QAnon påstår at Trump mente da han omtalte «stormen».

Men konspirasjonsteorien blir villere: QAnon mener også at spesialetterforsker Robert Muellers Russland-etterforskning, egentlig er et topphemmelig samarbeid med Trump. Etterforskningen er egentlig rettet mot Hillary Clinton, ifølge konspirasjonsteorien.

SYNLIG: QAnon var også å se under Trumps tale i Pennsylvania torsdag. Foto: NTB Scanpix
SYNLIG: QAnon var også å se under Trumps tale i Pennsylvania torsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bekymret

Under Trumps tale i Tampa kunne man se T-skjorter med påskriften «Q» og plakater hvor det var skrevet «We are Q». Plutselig var de ikke lenger stuet bort i et hjørne av Internett, men høyst synlig midt i mengden tilhørere.

Også kjendiser som Roseanne Barr og tidligere baseball-proff Curt Schilling har hengt seg på, og promotert bevegelsens teorier. Og det er nettopp denne utviklingen som skaper bekymring.

Ben Decker, medie- og politikkforsker ved Shorenstein Center, frykter at vi står overfor det nye «Pizzagate».

- Den største faren er at man bare er én mentalt ustabil person unna den neste massive hendelsen som definerer hva som skjer videre, sier han til New York Times

BEKYMRET: Vi har allerede sett to alvorlige hendelser med følgere av bevegelsen. Det gjør amerikanerne bekymret. Foto: Leah Mills / Reuters / NTB Scanpix
BEKYMRET: Vi har allerede sett to alvorlige hendelser med følgere av bevegelsen. Det gjør amerikanerne bekymret. Foto: Leah Mills / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

QAnon-hendelser

Vi har allerede sett to alvorlige hendelser knyttet til QAnon-bevegelsen.

I juni ble en mann i en skuddsikker bil stoppet på grensa mellom Nevada og Arizona. Mannen krevde - på oppdrag fra QAnon, ifølge ham selv - at regjeringen skulle offentliggjøre rapporten om FBI-agenters opptreden under granskningen av Hillary Clintons hemmelige e-poster.

Rapporten ble imidlertid frigjort dagen før hendelsen, men bevegelsen mente at det fantes ennå en rapport som inneholdt langt mer skadelig informasjon om byrået. Det finnes derimot ingen informasjon om at en slik rapport eksisterer, og mannen ble pågrepet av politiet.

Nylig troppet en bevæpnet mann opp utenfor Stormy Daniels advokats kontorer. Advokat Michael Avenatti har seinere fortalt at han har mottatt flere truende e-poster i forbindelse med at hans klients påståtte forhold til Donald Trump.

- Jeg tror så absolutt at dette er farlig. Og jeg mener at presidenten er pålagt å få en stopper på dette, i stedet for å gi det mer liv, sier han ifølge New York Times.

Trump nevnte imidlertid ikke elefanten i rommet under talen i Tampa. Selv har han tidligere vært delaktig i å spre konspirasjonsteorier, blant annet den om at Barack Obama ikke ble født i USA.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!