QAnon:

Konspirerer om at Trump står bak en «kommende storm»

Dette er konspirasjons-bevegelsen som har gjort seg bemerket under Donald Trumps taler denne uka.

BEVEGELSE: Som et slags utspring av ulike konspirasjonsteorier har det nå dannet seg en bevegelse som kaller seg QAnon. FOTO: Joe Raedle / AFP / NTB Scanpix
BEVEGELSE: Som et slags utspring av ulike konspirasjonsteorier har det nå dannet seg en bevegelse som kaller seg QAnon. FOTO: Joe Raedle / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Plutselig sto de der i levende live. Menneskene som hovedsakelig har operert i anonyme fora, og spredt utallige konspirasjonsteorier, stilte mannsterkt under Donald Trumps tale i Tampa, Florida tirsdag.

USA er ikke helt ukjent med konspirasjonsteorier. Den kanskje aller mest kjente er at amerikanske myndigheter skal ha stått bak, eller i det minste ha visst om, terrorangrepet som ble utført 11. september 2001.

Påstanden om at det finnes et pedofilinettverk blant Demokratene har også blåst ut av alle proporsjoner. En person ble så opphengt i teorien om at Hillary Clinton var delaktig i å organisere barneprostitusjon fra hemmelige kjellerlokaler i en pizza restaurant i Washington, at han stormet lokalene med våpen.

Hovedpersonen Q

Som et slags utspring av slike konspirasjonsteorier har det nå dannet seg en bevegelse som kaller seg QAnon.

Kort forklart baserer QAnon-bevegelsen seg på konspirasjonsteorier som deles av den anonyme hovedpersonen Q, ifølge New York Times.

Q er én eller flere personer, som gjennom sin påståtte bakgrunn fra militæret eller etterretningstjenesten, hevder å ha tilgang på informasjon fra innsida av amerikanske myndigheter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.