Kon(s)tant kaos om kontantstøtten

Arbeiderpartiets familiepolitikere er oppgitt over Thorbjørn Jagland. For etter å ha slåss hardnakket og kompromissløst mot kontantstøtten i to år og fram mot kommunevalget i fjor høst, sier Jagland nå ja til kontantstøtten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kontantstøtten sa vi i realiteten ja til da vi gikk inn for barnetrygd for 50 år siden, sa Jagland til NTB etter sentralstyremøtet i går ettermiddag.

Et par timer seinere sendte NTB ut en ny versjon, fordi Jagland mente seg misforstått:

- Vi har hatt kontantstøtte til barnefamilier siden vi gikk inn for barnetrygden for 50 år siden. Dagens kontantstøtteordning mener jeg vi må arbeide for å få til endringer på.

Jaglands presisering hjelper lite for lederen av Arbeiderpartiets kvinnebevegelse.

Et par dager før landsstyremøtet slår altså Jagland fast at han ikke vil gå til stortingsvalg på å avskaffe kontantstøtten. Han vil endre den.

Jaglands regning

- Dette får stå for Jaglands regning. Jeg står på landsmøtevedtaket og vil jobbe for de løsningene jeg tror på, sier Karita Bekkemellem Orheim.

Hun peker på undersøkelser som nå viser at et flertall i befolkningen ønsker Ap's løsninger, ikke kontantstøtten.

Jaglands utsagn om kontantstøtten
Jaglands utsagn om kontantstøtten Vis mer

- Det er nettopp våre løsninger vi skal gå til valg på. Skal vi så inngå samarbeid med andre, så får vi ta de kompromissene det måtte bety da, sier Orheim.

Ap-kilder Dagbladet snakket med i går, opplever at Jagland peker nese til partiorganisasjonen som har slåss i to år i vær og vind mot kontantstøtten. I utallige taler, intervjuer og TV-debatter har Jagland argumentert knallhardt mot støtten.

Feil signal

Ap's Jon Olav Alstad, representant i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen reagerer :

- Det er feil signal å sammenlikne kontantstøtten med barnetrygden. Det gir en feilaktig og altfor positiv assosiasjon. Jeg kommer til å jobbe mot kontantstøtten, uansett hva noen måtte legge inn av tolkninger, sier Alstad til Dagbladet.

- Det er enighet i Ap om at kontantstøtten ikke må stå i veien for å finne politiske løsninger med andre partier. Men et budsjettforlik betyr ikke at vi gir opp vår prinsipielle holdning til kontantstøtten.

«Kontantstøtten sa vi i realiteten ja til da vi gikk inn for barnetrygd for 50 år siden.»