Coronaviruset:

- Konstant klump i magen

Lektor Elin Jorde Hansen er redd for å smitte elevene sine, og redd for at de skal smitte henne. Ifølge Utdanningsforbundet er mange lærere nå svært bekymret.

BARE ORD: Lektor Elin Jorde Hansen ved Orerønningen ungdomsskole i Horten mener at regjeringen aldri handler. - Det er bare ord, sier hun. Foto: Privat
BARE ORD: Lektor Elin Jorde Hansen ved Orerønningen ungdomsskole i Horten mener at regjeringen aldri handler. - Det er bare ord, sier hun. Foto: Privat Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Regjeringen har innført gult nivå i barnehager og barne- og ungdomsskoler, samt rødt nivå i videregående skole, og bemanningssituasjonen i skolene er presset på grunn av smitte og karantene.

Mange lærere opplever situasjonen som vanskelig. En av dem er lektor Elin Jorde Hansen ved Orerønningen ungdomsskole i Horten.

- Jeg er faktisk skikkelig lei meg, sier hun og utdyper:

- Jeg trodde helt oppriktig at jeg hadde en jobb som ble satt pris på i samfunnet, men hensynet til oss har hele veien kommet i siste rekke. Det er skammelig og trist, mener lektoren.

Skolen hun jobber ved har holdt åpent helt fram til nå. Hansen forteller at det fra i dag ble besluttet å gå over til digital undervisning. Det er hun lettet for, sier hun til Dagbladet.

Hun beskriver smittesituasjonen ved skolen i desember som ille.

- Jeg er kjempeglad for at vi nå går over til hjemmeskole. I høst har vi hatt masse forkjølelse og omgangssyke på skolen. Vi har vært heldige og hatt lite coronasmitte fram til desember, men da eskalerte det raskt. Mange lærere har testet seg daglig i det siste, sier Hansen.

Klump i magen

Regjeringen innførte onsdag en rekke strenge tiltak, deriblant nye karantenebestemmelser - som blant annet gjelder skolene.

Dersom en lærer oppholder seg mindre enn to meter fra en smittet elev i mer enn 15 minutter - innenfor 48 timer før eleven fikk symptomene, eller før den positive testen ble tatt, skal læreren i smittekarantene i ti døgn.

Ved negativ PCR-test etter tre døgn kan læreren avslutte karantenen i arbeidstida og gå på jobb, men er fortsatt i karantene på fritida. Videre kreves det en negativ PCR-test på døgn sju etter nærkontakten for å avslutte karantenen på fritida.

Torsdag ettermiddag kom Folkehelseinstituttet med anbefaling til regjeringen om at ansatte i skoler og barnehager skal få slippe karantene ved smitte på arbeidsplassen.

Lektor Hansen beskriver ei tid der hun konstant har gått rundt med en klump i magen.

- Når du har en klasse med 25 ungdommer og flere tester positivt samtidig, da har du ikke lyst til å lene deg over pulten for å hjelpe nærkontaktene som fortsatt er igjen i på skolen. Jeg er glad i elevene, men samtidig er jeg alltid redd. Det er så trist og en tilleggsbelastning for meg.

- Det er ikke så ålreit for elevene heller. Elever som tester positivt føler seg ofte skyldige, og mange blir lei seg. De synes det er flaut å være den som smitter andre. Det er ikke en bra situasjon for dem heller å være utsatt for så mye smitte, fortsetter hun.

- Kommer aldri à jour

Lektor Hansen beskriver situasjonen de har stått i som nær umulig.

- Elevene som har vært mye borte må ta igjen det de har gått glipp av, samtidig som elevene som er hjemme må følges opp. I tillegg har man undervisning på skolen, samtidig som vi må steppe inn for hverandre når kollegaer må være hjemme.

Hansen jobber mest på tiende trinn, og forteller at hun nå må utsette skriveøkt-tentamen i engelsk.

- Jeg får rett og slett ikke tid. Vi kommer aldri à jour, og det er umulig å få kabalen til å gå opp. Det er eksamener, og vi har en læreplan vi må gjennom. Det er fryktelig slitsomt.

MASSETESTING: Må vi fortsette å teste oss år etter år? Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarte på spørsmålet under coronarunden 15. desember. Video: Regjeringen Vis mer

Hun sier også at de ansatte har hatt mange ekstra arbeidstimer som de rett og slett ikke får betalt for.

- Vi fikk til slutt ekstra betalt i en coronapakke fra regjeringen, men det er fortsatt mye ekstraarbeid vi ikke får betalt for, hevder hun.

- Vi følger opp elevene som er hjemme, og kjører hjem til de sårbare elevene og passer på. I tillegg til at vi lærere må steppe inn for hverandre, legger hun til.

Utdanningsforbundet: - Veldig vanskelig

Leder av Utdanningsforbundet, Steffen Handal, viser til at det nå er ulike restriksjoner i ulike kommuner - og at også landets lærere derfor nå befinner seg i ulike situasjoner.

- Vi står i en veldig vanskelig og krevende situasjon. Verken hjemmeskole eller det å bidra til smitte ved normal undervisning er gunstig, sier Handal til Dagbladet.

Han forteller at noen lærere uttrykker lettelse over at de kan få ha hjemmeundervisning, fordi smittetrykket er stort og bemanningssituasjonen er krevende.

- Andre steder er lærerne på jobb, nesten som vanlig, på gult nivå og med få muligheter for testing - og lite smittevern. Det oppleves som usikkert, og de er bekymret, sier Handal.

- Sykefravær mange steder er nå så høyt at det ikke er mulig å opprettholde et tilbud på skolen, fortsetter han.

KREVENDE: Steffen Handal, leder i Utdanningsforbundet, forteller at mange lærer beskriver arbeidsforholdene de står i som krevende.
KREVENDE: Steffen Handal, leder i Utdanningsforbundet, forteller at mange lærer beskriver arbeidsforholdene de står i som krevende. Vis mer

- Umulige regler

- Hva er det lærerne nå ønsker seg?

- Det vi synes vil være det beste er at avgjørelser om hvordan man skal organisere dette bør tas lokalt, basert på smittetrykk og bemanning, svarer Handal.

De nye karantenebestemmelsene, som ble presentert av regjeringen tidligere denne uka, har bidratt til økt frustrasjon, ifølge Handal.

- Det er mange lærere som er forundret, og stiller seg uforstående til de nye bestemmelsene, sier han.

- Alle under 18 år unntas fra de nye karantenebestemmelsene. Det betyr for eksempel, som et medlem påpeker i et brev til oss, at elever som har vært nærkontakt med en coronasmittet person på skolen, ikke skal ha karantene, og komme på skolen som vanlig. En lærer som er nærkontakt med en smittet, må derimot i karantene, sier Handal.

Han fortsetter:

- Med disse reglene blir det umulig å opprettholde et tilbud for elevene. De nye bestemmelsene gir rare utslag.

Engstelse

Han påpeker videre at læreren som må i karantene må erstattes av en vikar.

- Vikaren vil da komme inn i samme klasserom som elevene som har vært nærkontakt med den smittede, sier han og fortsetter:

- Dette har helt ville konsekvenser, og bidrar selvfølgelig til hoderysting og engstelse.

- Fungerer dette i praksis?

- Bestemmelsene ble innført klokka 14 på tirsdag, så det har ikke virket lenge. Vi tok imidlertid opp problematikken med kunnskapsdepartementet i et møte i går, der også FHI var til stede, svarer Handal.

- Opplever du at det er lærere som nå av frykt for smitte velger å ikke gå på jobb?

- Nei, jeg tror ikke det, svarer Handal, og viser til at lærere defineres som en av yrkesgruppene med en viktig samfunnsfunksjon.

- Lærere har et oppdrag som strekker seg utover det vanlige arbeidstakere har, og er nødt til å påta seg et større ansvar i vanskelige situasjoner. Det har norske lærer gjort i snart to år nå.

Han fortsetter:

- Alle lærere er klar over dette ansvaret. Likevel er balansen krevende. En del opplever nå at de utsettes for unødvendig risiko.

Tredje dose

På spørsmål om hvor godt beskyttet lærerne er på arbeidsplassen sin, svarer Handal:

- Det varierer veldig, fordi det er ulikt smittetrykk og ulike situasjoner rundt om i landet.

- I Oslo har mange hjemmeundervisning, og da føler lærerne seg trygge når det gjelder smitte. Samtidig vet de at tilbudet de gir elevene blir dårligere. Det er ingen som ønsker seg en slik situasjon, tilføyer han.

Den gode nyheten nå er at regjeringen har besluttet at lærerne skal prioriteres i vaksinekøen, mener Handal.

- Det er bra at regjeringen har gått inn for at så godt som alle lærere skal få dose tre innen kort tid. Det er lærerne glad for, sier han.

- Føler de lyver

Lektor Hansen ved Orerønningen ungdomsskole i Horten er ikke fornøyd med regjeringens håndtering av situasjonen i skolen. Hun mener at lærerne skulle blitt beskyttet mer av myndighetene under håndteringen av pandemien.

- Hvis regjeringen bare hadde vært ærlig og sagt rett ut at «Vi vet at dere er ekstra utsatt, men vi ofrer dere for barna», så hadde det vært helt greit. Det som ikke er greit er bortforklaringene, og at vi ikke har blitt nevnt en eneste plass i planene. De har påstått at unger ikke smitter og har nektet for luftsmitte. Det føles virkelig som de lyver for oss, sier hun.

Hun hevder at det fra starten av pandemien har blitt underkommunisert hvordan det faktisk er i skolen.

- Det er provoserende. Vi har ikke blitt snakka om. Vi har opplevd en kollektiv fortielse som har vart over så lang tid. Politikerne vil ikke høre, og dysser det ned, mener Hansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer