Konstitusjonell forvirring

Den jugoslaviske presidenten Vojislav Kostunica krangler offentlig med den serbiske statsministeren Zoran Djindjic.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens den serbiske presidenten Milan Milutinovic vil overgi seg til krigsforbryterdomstolen, og den jugoslaviske statsministeren Zoran Zizic går av i protest. Forvirret?

Det er Jugoslavia også. Jugoslavia har en spesiell konstitusjonell konstruksjon. Før krigene begynte besto landet av seks republikker underlagt den jugoslaviske føderale regjeringen i Beograd. Etter general Titos død ble republikkene mye mer selvstendige, og til slutt kjempet de for sin selvstendighet i kriger.

Nå er bare to republikker tilbake, Serbia og Montenegro. I Serbia er det dessuten to autonome områder, Kosovo i sør og Vojvodino i nord, med mindre selvstyre.

Serbia har ti millioner innbyggere, og Montenegro har 500000.

Den serbiske regjeringen under Zoran Djindjics ledelse er drivkraften i det politiske og økonomiske reformarbeidet.

Kostunica er den tidligere sterke nasjonalisten som vant presidentvalget mot Slobodan Milosevic i oktober i fjor, og dermed startet den revolusjonen som nå foregår.

Milan Milutinovic er Milosevics nærmeste mann gjennom mange år, og en maktesløs president fra det forrige regimet. Zoran Zizic er også en overlevning fra Milosevic-tida, som inntil i går fortsatt hadde et embete.

Et interessant poeng ved den maktkampen som nå foregår er at Montenegro kan bruke kaoset til å trekke seg ut av Jugoslavia. Hvis det skjer blir Kostunica en president uten land.