Konstruktiv krisedialog

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen fortsetter å utnytte sitt privilegium med å ha flertall bak seg i Stortinget. Den fører sin krisepolitikk tilsynelatende uten særlig innblanding fra opposisjonens side. Sist med gårsdagens beskjed til landets kommuner om at de vil få kompensert for tapte skatteinntekter og brevet om at de raskt kan starte opp nye vedlikeholds- og

investeringsprosjekter. Penger skal komme over statsbudsjettet i forbindelse med krisepakka som er varslet i januar. Brevet ble sendt ut etter at regjeringen i går hadde møter med opposisjonspartiene på statsministerens kontor.

Før de ulike krisepakker har blitt presentert, har det vært tett kontakt med banker, eksportindustri og kommuner for å finne ut hva som kan virke raskt og effektivt. Slik sett har pakkene vært godt forankret i de sektorer som er omfattet av tiltakene. Opposisjonen har litt motstrebende gitt sin tilslutning. Det har skapt et inntrykk av en handlekraftig regjering og en avmektig opposisjon.

Gårsdagens møte ga imidlertid opposisjonen anledning til å komme med sine innspill før den nevnte tiltakspakka skal sys sammen. Det markerer en mer ydmyk linje fra regjeringens side. Det er utvilsomt fornuftig. Som Venstre-leder Lars Sponheim påpekte før møtet, kan det være godt for regjeringen å ha noen å dele ansvaret med når tidene blir tøffe. Høyre-leder Erna Solberg karakteriserte møtet som konstruktivt, men imøteser resultater av fortsatt dialog i ukene framover selv om det er klart at det ikke blir noe kriseforlik. KrF-leder Dagfinn Høybråten sier ganske riktig at tida for å ri politiske kjepphester nå er forbi.

Derimot er tida for nasjonale dugnader inne. Vi snakker tross alt om den verste økonomiske krisa i etterkrigstida. Det innebærer konstruktiv tenkning og innrømmelser fra begge sider av stortingsflertallet. Blant annet bør regjeringen gi opposisjonen rett i at det ikke er mye tid å miste. Det tar lengre tid å skape arbeidsplasser enn å si opp folk.