SAVNET Jamal Khashoggi har bvøært savnet siden han den 2. oktober gikk inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul. Foto: reuters / Scanpix
SAVNET Jamal Khashoggi har bvøært savnet siden han den 2. oktober gikk inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul. Foto: reuters / ScanpixVis mer

Konsulens bønn da Khashoggi skal ha blitt drept: «Gjør dette ute. Dere vil gi meg problemer»

Dette skal konsulen ha uttalt da Khashoggi ble drept på hans kontor, ifølge et lydopptak som tyrkiske myndigheter skal sitte på.

- Drapsmennene ventet på Jamal Khashoggi da han gikk inn i det Saudi-Arabiske konsulatet for to uker siden. De kuttet av ham fingrene, halshogget og lemlestet ham.

Slik gjengir en tyrkisk tjenestemann detaljer fra det angivelige lydopptaket av at Jamal Khashoggi ble drept, skriver New York Times.

Tidligere i dag ble det kjent at anonyme tyrkiske tjenestemenn hevder den savnede saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi ble drept i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober, og de hevder å ha lydopptak som angivelig bekrefter dette.

- Drept på minutter

Ifølge de nye detaljene døde Khashoggi i løpet av minutter, skriver New York Times. To timer seinere skal drapsmennene ha forlatt stedet, ifølge opptaket.

At disse detaljene blir lekket samme dag som Mike Pompeo besøker Tyrkia, kan tyde på at presset om et svar om hva som hendte journalisten øker fra tyrkisk hold. Femten dager etter at han entret dørene til konsulatet, har Saudi-Arabia fortsatt ikke kommet med noen forklaring.

Offisielle saudiarabiske tjenestemenn har nektet å ha noe med Khashoggis forsvinning å gjøre, noe de gjentok i dag under Pompeios besøk.

Ifølge opplysningene fra den offisielle tyrkiske tjenestemannen sto 15 saudiarabiske agenter klare, og ventet på Khashoggi inne på konsulatet det 2. oktober.

- Gjør dette ute

Etter at han hadde blitt vist inn på kontoret til konsul Mohammad al-Otaibi, ble han nesten tatt av agentene, som deretter skal ha slått og torturert ham, sier den anonyme kilden ifølge New York Times.

- Deretter skal de ha kuttet av mannen fingrene, fortsetter tjenestemannen.

Konsul al-Otaib skal ifølge tjenestemannen ha reagert:

«Gjør dette ute. Dere vil gi meg problemer», skal han ha sagt, ifølge den tyrkiske avisa Yeni Safak.

«Om du vil leve når du kommer tilbake til Saudi-Arabia, så hold kjeft», skal en av agentene ha svart.

Tror opptak finnes

I kveld ble det kjent at USAs president Donald Trump ber Tyrkia om å dele lyd- og videoopptak i forbindelse med den savnede saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi - «hvis det finnes».

Trump sa til pressen i Det hvite hus onsdag at han vil diskutere slike opptak, «hvis det finnes», med Mike Pompeo straks utenriksministeren kommer tilbake til Washington.

Trump la til at opptak «trolig finnes», skriver NTB.

Trump gjentok i dag at regimet i Riyadh er en viktig alliert og understreker at landet er viktig for amerikansk militærindustri.

- Forventer svar

Trump avviste imidlertid at den forsiktige tilnærmingen overfor Saudi-Arabia er et forsøk på å dekke en viktig alliert.

- Slett ikke. Jeg ønsker bare å finne ut hva som har skjedd. Jeg dekker ikke over noe i det hele tatt, sa Trump.

Trump sa han snart forventer å få vite hva som skjedde med Khashoggi.

- Vi vil trolig få vite det innen utgangen av uka, sa Trump, som også påpekte at han vil motta «fullstendig rapport» fra møtene som Pompeo hadde i Riyadh tirsdag.

Ordknapp Pompeo

Pompeo møtte onsdag Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i Ankara. Etter møtet ble han spurt av journalister om han har fått hørt på eller bedt om å få høre på lydopptak.

- Jeg har ikke noe å si om det, sa Pompeo.

Trump advarte igjen mot å forhåndsdømme noen, og sammenlikner fordømmelse av Saudi-Arabia med trakasseringsanklagene mot høyesterettsdommer Brett Kavanaugh.