Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Konsulentene går først

Alle de tre oljeselskapene varsler store bemanningskutt etter elendige resultater i fjor. Men det er innleid ekspertise som ryker først. Er konsulentenes tid forbi?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saga har allerede sagt opp rundt 70 konsulenter. Statoil vurderer å si opp rundt 2 000 ansatte, rundt halvparten av dem konsulenter. Hydro vil kutte 1 500 årsverk, flesteparten av disse innleid ekspertise.

- Er dette en erkjennelse av at konsulentbruken har gått for langt?

- Nei, det vil jeg ikke si. Når det er oppgangstider trenger vi konsulentene for å utrede nye prosjekter, sier Andreas Qvale, assisterende informasjonsdirektør i Saga.

- 1997 var et veldig bra år for oss. Vi hadde 3,1 millioner kroner i overskudd og mange utredninger på gang. Nå er situasjonen annerledes, da bruker vi heller intern ekspertise, sier han. Qvale understreker at selskapet ønsker å ta vare på de fast ansatte først.

Underskudd

Saga hadde i fjor et underskudd på 1,6 milliarder kroner etter skatt. Tapet er en følge av synkende oljepriser, store nedskrivninger og tapsavsetninger. Også Hydro sliter i motvind på grunn av synkende oljepriser. De svake 1998-tallene som ble lagt frem i går skal møtes med bemanningskutt. Halvparten av de 1 500 som sies opp er konsulenter.

Ikke nye prosjekter

- Det er naturlig å si opp konsulentene først. Siden det nå er nedgangstider setter vi ikke i gang nye prosjekter, sier Henrik Andenæs, informasjonsdirektør i Hydro.

- Det er selvsagt en svært alvorlig situasjon at aktiviteten synker i Nordsjøen. Man vil merke dette allerede i 1999. Oljeselskapene har ikke penger til å sette i gang noe nytt, sier Andenæs.

Informasjonsdirektør Hans-Aasmund Frisak i Statoil kan ikke tallfeste antallet konsulenter som må gå, men sier det er naturlig å kutte i bruken av denne type tjenster.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media