Konsulenter med sugerør

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tall NRK har hentet fram, viser at norske sykehus i fjor brukte nesten 800 millioner kroner på innleide konsulenttjenester. Størst er veksten i Helse Sør-Øst som har gått fra å bruke 50 millioner på konsulenter i 2007, til 434 millioner i 2008. Millionene skal være brukt på alt fra IT-konsulenter og økonomipersonell, til «strateger» som «veileder» sykehusene gjennom den ene omorganiserings-, rasjonaliserings- eller sammenslåingsprosessen etter den andre. Pengene har strømmet til byråer som Ernst&Young, Deloitte og McKinsey.

Vi stiller oss svært kritisk til en utvikling der slike mektige multinasjonale konsulentfirmaer suger stadig mer penger ut av de statlige helsebudsjettene. Vi har forståelse for at det iblant kan være nødvendig for sykehusene å leie inn ekstern ekspertise, for eksempel hvis datasystemer skal legges om. Men beløp i denne størrelsesordenen burde heller vært investert internt. De burde vært brukt til å styrke den offentlige helsesektorens egen kompetanse, i stedet for å kjøpe overprisede råd utenfra.

Både Sykepleierforbundet og Legeforeningen har i lengre tid advart mot storforbruket av konsulenttjenester. De er frustrert over konsulentfirmaenes snevre lønnsomhetstenking og opplever ofte at anbefalingene de kommer med er irrelevante eller ubrukelige. Effektiviseringsmodeller fra private industribedrifter kan ikke overføres til en virksomhet der omsorg og pleie er det sentrale.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer