Konsulenter med sugerør

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tall NRK har hentet fram, viser at norske sykehus i fjor brukte nesten 800 millioner kroner på innleide konsulenttjenester. Størst er veksten i Helse Sør-Øst som har gått fra å bruke 50 millioner på konsulenter i 2007, til 434 millioner i 2008. Millionene skal være brukt på alt fra IT-konsulenter og økonomipersonell, til «strateger» som «veileder» sykehusene gjennom den ene omorganiserings-, rasjonaliserings- eller sammenslåingsprosessen etter den andre. Pengene har strømmet til byråer som Ernst&Young, Deloitte og McKinsey.

Vi stiller oss svært kritisk til en utvikling der slike mektige multinasjonale konsulentfirmaer suger stadig mer penger ut av de statlige helsebudsjettene. Vi har forståelse for at det iblant kan være nødvendig for sykehusene å leie inn ekstern ekspertise, for eksempel hvis datasystemer skal legges om. Men beløp i denne størrelsesordenen burde heller vært investert internt. De burde vært brukt til å styrke den offentlige helsesektorens egen kompetanse, i stedet for å kjøpe overprisede råd utenfra.

Både Sykepleierforbundet og Legeforeningen har i lengre tid advart mot storforbruket av konsulenttjenester. De er frustrert over konsulentfirmaenes snevre lønnsomhetstenking og opplever ofte at anbefalingene de kommer med er irrelevante eller ubrukelige. Effektiviseringsmodeller fra private industribedrifter kan ikke overføres til en virksomhet der omsorg og pleie er det sentrale.

Vi er for en gangs skyld enige med Frp’s nestleder Per Arne Olsen, når han sier at «det vi trenger i helsevesenet er ikke flere konsulenter, direktører og økonomer», og at «vi må slutte å tro at vi kan omorganisere oss til det bedre ved å bruke masse penger på konsulenttjenester». De får støtte av Høyre som ber helseministeren gå gjennom konsulentbruken. Men Frp’s og Høyres harme klinger ytterst hult, all den tid det er nettopp disse partiene som er og har vært de ivrigste tilhengere av enda mer markedstenkning og næringslivsinspirert målstyring i Helse-Norge.