Konsum i fokus

Det synes å ha roet seg på Wall Street. Men det kan fort endre seg i dag etter at markedet får se hvor skremt amerikanske konsumenter har blitt av børsfallet. Følg med tankaksjer og Nycomed.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wall Street opplevde en roligere dag igår, noe det norske markedet syntes å diskontere da det stengte igår ettermiddag. Endringen i sommertid her hjemme har gjort at aktørene på Oslo Børs ikke lenger kan handle en del aksjer parallelt i halvtimen mellom 15.30 og 16.00.

Men oppgangen for andre dag på rad, denne gang på hele to prosent, blir likevel ikke oppfattet som noen klar bekreftelse om at bunnen er nådd selv om stadig flere markedsobservatører drister seg frempå med slike spådommer.

Det oppstår alltid slike korte rekyler i et nedadgående marked. Vi så det flere ganger med Nasdaq-børsen gjennom hele det siste året. Hverken Dow'en eller Nasdaq har opplevd den store kapitulasjonen. Det kan bety at det fortsatt er et latent salgspress som ligger der.

Og den seneste statistikken for inngang og utgang i amerikanske aksjefond kan tyde på at salgspresset kan fortsette.

Ifølge Trim Tabs, som følger amerikanske aksjefond, mistet aksjefondene rundt 3,6 milliarder dollar de tre seneste dagene frem til 22. mars. Trim Tabs sier likviditeten er forferdelig ettersom det var andre uken på rad med utgang. I tillegg er det den fjerde uken av fem mulige hvor det har vært uttak fra aksjefondene.

Årsaken til dette får vi kanskje svar på i dag. Da kommer den svært interessante rundspørringen om forbrukernes forventninger ("consumer confidence".) Det vil gi svaret på om amerikansk økonomi virkelig kommer til å gå inn i en resesjon og muligens hvor alvorlig den er. Foreløpig er det nemlig stor sett bare teknologiindustrien som har opplevd en reell resesjon. Boligbygging, arbeidsmarked og konsum har inntil nylig vært innenfor betryggende nivåer slik at en del makroøkonomer, og ikke minst den amerikanske sentralbanken, har ment at det fortsatt er styrke igjen i den amerikanske økonomien.

Problemet er at den statistikken som er lagt frem er historiske tall og noen av indikatorene er slett ikk ledende for hva som er å vente. Vi har nemlig sett av tallene for "consumer confidence" at forbrukerne er bra fornøyd med tilstanden for øyeblikket, men at forventningene for fremtiden har falt kraftig.

Og ettersom mye av forventningnene har sterk samvariasjon med utviklingen i aksjemarkedet er det absolutt grunn til å tro at dagens tall ikke gir grunn til glede. Det er ventet at indeksverdien faller til 104 i mars fra 106,8 i februar.

En indikasjon på hva som kan ventes kan leses i ABC/Money Magazine Consumer Comfort Index. Dette er en noe lignende rundspørring som er foretatt av ABC og Money Magazine. Tall for mars indikerer en klar forverring, og det er ikke umulig indeksen faller under 100. I så fall er det duket for nytt fall på Wall Street.

Denne statistikken kommer imidlertid ikke før kl 17.00 vår tid, og det norske aksjemarkedet må dermed avvente utviklingen i USA. Med den store usikkerheten rundt ettermiddagens tall, den gode, men ikke overbevisende oppgangen i USA igår og fall i Tokyo i natt, er det ingen grunn til å vente noen sterk dag på Oslo Børs. Det blir trolig en forsiktig åpning der tankaksjer kan få et nytt løft.

Frontline endte opp på 162 kroner i USA. Kanskje har de svært positive kommentareren fra en kjent porteføljeforvalter i USA i helgen skapt interesse. Også Teekay steg kraftig i går.

Teknologioaksjer kan få en liten tur ned igjen i dag etter at utviklingen på Nasdaq ikke imponerte. Både InFocus, Nera og Telenor sluttet lavere i USA enn i Oslo i går.

Følg med Nycomed igjen. Aksjen steg 6 prosent i USA igår, og endte på 62 kroner, mot slutt 60 kroner her hjemme. Imidlertid er aksjen lite handlet i USA, slik at åpningen i London i formiddag nok heller bestemmer kursen. Men generelt var det en oppgang i Nycomeds konkurrenter i USA igår.