Konsumprisene stiger mindre enn ventet

Norske konsumpriser steg ikke like mye som ventet i oktober.

 Strøm trakk opp:  Hovedårsaken til oppgangen i KPI sist måned var prisene på elektrisitet inkludert nettleie som steg 9,7 prosent fra september til oktober. FOTO: ESPEN BRAATA
Strøm trakk opp: Hovedårsaken til oppgangen i KPI sist måned var prisene på elektrisitet inkludert nettleie som steg 9,7 prosent fra september til oktober. FOTO: ESPEN BRAATAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Kjerneinflasjonen (KPI-JAE), konsumprisindeksen korrigert for avgiftsendringer og energivarer, steg 2,9 prosent på årsbasis i oktober, viser ferske tall fra SSB tirsag.

Fra september til oktober steg kjerneinflasjonen 0,2 prosent.

KPI steg 0,4 prosent på månedsbasis, mens oppgangen var 2,5 prosent på årsbasis. Det tilsvarer en oppgang på 0,1 prosentpoeng fra september.

Analytikerstanden hadde ifølge TDN Finans ventet seg en oppgang i kjerneinflasjonen på 0,2 prosent fra september til oktober, og et hopp på 3,1 prosent på årsbasis.

For KPI lå forventningene på 0,3 prosent oppgang og 2,3 prosent oppgang på hhv. måneds- og årsbasis.

Den harmoniserte konsumprisindeksen (HKPI), som er bedre egnet for internasjonale sammenligninger, steg 0,5 prosent fra september til oktober, og var opp 2,4 prosent på årsbasis.


Dyrere strøm Fra september til oktober steg KPI med 0,4 prosent. Hovedårsaken til oppgangen sist måned var prisene på elektrisitet inkludert nettleie som steg 9,7 prosent fra september til oktober. Dette er den største månedsendringen siden desember 2012 og skyldes hovedsakelig et hopp i spotprisene fra september til oktober. Prisene på klær steg 1,0 prosent i perioden, mens flybilletter ble 4,0 prosent dyrere fra september til oktober, skriver SSB.

Månedsoppgangen i KPI ble hovedsakelig dempet av et fall i matvareprisene på 1,2 prosent - det største månedsfallet i matvareprisene siden mars. Også bensinprisene bidro til å dempe oppgangen med et fall på 1,4 prosent fra september.

Årsbasis KPI økte med 2,5 prosent fra oktober 2014 til oktober 2015. Selv om prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer falt fra september til oktober 2015, er gruppen den største bidragsyteren til tolvmånedersendringen.

Matvareprisene alene steg 3,1 prosent fra oktober 2014 til oktober 2015, mens prisene på alkoholfrie drikkevarer viste en endring på 4,6 prosent i samme periode, skriver SSB.

Andre faktorer som bidro til oppgangen, var prisene på møbler, innrednings- og dekorasjonsartikler som steg 10,3 prosent fra oktober 2014 til oktober 2015, mens prisene på aviser, bøker og skrivemateriell steg 8,6 prosent i samme periode.

Les mer her.

Produsentprisene opp Produsentprisindeksen for olje og gass, industri, bergverksdrift og kraftforsyning (PPI) økte med 0,6 prosent fra september til oktober.

Høyere priser på elektrisitet var hovedårsaken også her.

Indeksen for elektrisitet gikk opp med nesten 17 prosent fra september til oktober som følge av både økte spotpriser på den nordiske kraftbørsen Nord Pool og høyere priser til norske husholdninger.

Økt forbruk og lavt tilsig til norske vannmagasiner var hovedårsaken til økte elektrisitetspriser i oktober. Til tross for at elektrisitetsprisene steg for tredje måned på rad, var de fortsatt over 10 prosent lavere enn i oktober i fjor.

Les mer her.

Flere nyheter Frykter kapitaltørke
Brutale bonus-kutt på Wall Street
Pilene peker ned, men guidingen trekkes opp