Flåttbitt

Kontakt lege før dette

Det er registrert alvorlig smitte fra flått to nye steder i Norge.

NI CENTIMETER: Her har den røde ringen rundt flåttbittet vokst til ni centimeter i diameter. FHI og Flåttsenteret anbefaler alle å oppsøke lege før ringen har vokst til fem centimeter. Foto: Privat / Flåttsenteret, Sørlandet sykehus.
NI CENTIMETER: Her har den røde ringen rundt flåttbittet vokst til ni centimeter i diameter. FHI og Flåttsenteret anbefaler alle å oppsøke lege før ringen har vokst til fem centimeter. Foto: Privat / Flåttsenteret, Sørlandet sykehus. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi får telefoner fra folk over hele landet om hva de skal gjøre med flåttbitt. Det gjelder også folk utenfor de tradisjonelle flåttområdene, som har vært på besøk andre steder i landet, sier lege Harald Reiso på vakttelefonen til Flåttsenteret ved Sørlandet sykehus.

Tradisjonelt er det skogsområder i kystnære strøk i Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud som har smittefare ved flåttbitt.

- Hvilke tegn på egen kropp skal turgåere reagere på?

Legen på Flåttsenteret og Folkehelseinstituttets biolog og flåttekspert Arnulf Soleng er samstemte:

- Når den røde ringen rundt et stikk vokser til fem centimeter i diameter, skal du ta kontakt med lege, gjerne før.

Stor pågang

Varden melder om stor pågang etter vaksinetimer og flåttvaksine i Grenland.

- Uansett er det bra med stor etterspørsel etter vaksine i et distrikt med mye flått. Vaksinen verner godt mot TBE-viruset. Men begrepet «flåttvaksine» kan ha bidratt til at mange tror vaksinen beskytter mot noe nytt og mer enn den i virkeligheten gjør, sier Soleng til Dagbladet.

UNNGÅ SYKDOMMER: Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttet viser her i 2013 hvordan du trygt fjerner flåtten fra kroppen. Det er enklere enn du tror! Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Flått i norsk natur bringer i hovedsak med seg to «menneskesykdommer»:

TBE (skogflåttencefalitt) og borreliose.

TBE-smittede mennesker er for første gang registrert på østsiden av Oslofjorden - i Vestby og i Fredrikstad. Og nye steder med registrert flått kommer stadig, også nord for den tradisjonelle ytre grensen Dønna i Nordland.

Tester ny vaksine

FHI-ekspert Soleng forklarer i enkelthet måten å beskytte seg på:

- TBE/betennelse i sentralnervesystemet har vaksinen som beskytter. Men det er ingen dokumentert behandling som virker. For borreliose er det motsatt - ingen vaksine, men behandling med antibiotika.

FLÅTT: Varmt vær, sommer og sol betyr gode dager og høysesong for flåtten. Video: Privat. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

I sommer starter test av en nyutviklet vaksine mot borrelia-bakterien med ambisjon om at den kan være på markedet i 2025, melder den finske kringkasteren Yle onsdag.

Mellom 15 000 og 20 000 personer over fem år skal testes i regi av Blekinge tekniske høgskole i Sverige i samarbeid med legemiddelselskapene Pfizer og Valneva.

Norge er ikke med i vaksinetesten.

I Europa skal vaksinen testes i Tyskland, Polen, Østerrike, Slovakia, Finland og Sverige. I tillegg kommer testforsøk i USA og Canada, opplyser koordinatoren, professor i helsevitenskap Johan S. Berglund, til Dagbladet.

- Et par grunnregler gjelder uansett. Bruk lange bukser og dekk deg til ved anklene. Myggmidler utenpå klærne kan også redusere risikoen. Og etter tur: Fjern flått fra kroppen innen 24 timer, råder FHI-ekspert Arnulf Soleng.

Her er Folkehelseinstituttets fullstendige beskrivelse av flåttsykdommene.

BARNEMAGE: Det røde og betente området rundt fåttstikket ved navlen har utvidet seg raskt. Foto: Privat / Flåttsenteret, Sørlandet sykehus.
BARNEMAGE: Det røde og betente området rundt fåttstikket ved navlen har utvidet seg raskt. Foto: Privat / Flåttsenteret, Sørlandet sykehus. Vis mer

Fra seks til 70 tilfeller

Bare 0,3 prosent av flåtten bærer TBE-virus mot mellom 20 og 30 prosent med borrelia-bakterie.

I fjor ble om lag 7000 mennesker her i landet behandlet med antibiotika for borreliose-betennelser i huden.

Før 2018 var det bare 6-12 tilfeller av TBE/nervesykdom.

Da skjedde det noe. I fjor ble det registrert over 70 TBE-tilfeller.

Smitten har foreløpig ikke tatt menneskeliv her i landet.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer