Kontakt med Mir igjen

I 12-tida lyktes russerne å gjenopprette kontakt med romstasjonen Mir. Da hadde de vært uten kontakt siden i går ettermiddag, og de fryktet at stasjonen skulle falle ukontrollert til jorden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er russisk tv som melder at romsenteret i Moskva har klart å få kontakt med Mir. De gjorde et nytt forsøk i 12-tida, etter at de hadde forsøkt uten hell i nesten et døgn.

To kosmonauter sto klare til å dra opp og ta kontrollen over den 15 år gamle romstasjonen.

- Vi har ikke hørt fra MIR siden klokka 16.40 (norsk tid) i går, opplyste talskvinne Irina Manshilina ved romfartssenteret.

- Ikke katastrofalt ennå

Skrekkscenariet var at den gamle stasjonen skulle falle ukontrollert til jorden slik forgjengeren Salyut-7 gjorde i 1991. Dersom 140 tonn tunge Mir skulle falle i bebodde områder, ville følgene bli katastrofale.

- Situasjonen er ikke katastrofal ennå, sa talskvinnen i formiddag før de gjenopprettet kontakten.

Kosmonautene skulle bli skutt opp for manuelt å ta kontroll over Mir. Romsenteret visste ikke om stasjonen fortsatt gikk i bane, hvor den var eller om også andre funksjoner enn kommunikasjonen hadde brutt sammen.

Ulykkesfuglen

Russerne drev med rutinemessig overføring av data da de oppdaget bruddet. Slik overføring blir utført automatisk 1-2 ganger om dagen.

Det er ingen om bord i stasjonen som etter planen skulle bli tatt ut av drift seint i februar. Mir ble skutt opp 20. februar 1986 og skulle etter planen være i drift i fem år. De siste årene har den vært forfulgt av uhell og nesten-katastrofer.

I 1997 brant det i Mir og stasjonen kolliderte nesten et ubemannet frakt-romskip. I år har Mir fungert uten store blemmer, og de siste kosmonautene som hadde vært om bord kom tilbake i juni.

Romsjef Yuri Koptev sa i november at Mir ville bli tatt ut av drift for å «unngå at den faller ukontrollert til jorda».

- Mir er i så dårlig stand at systemene om bord kan ryke når som helst, sa Koptev.

Les om framtidsplanene til Mir: Romstasjonen skal styrte

MYE TRØBBEL:</B> Den gamle russiske stasjonen er klar for å bli tatt ut av tjeneste.