Forsvinningssaken:

Kontaktet politiet umiddelbart

Da Anne-Elisabeth Hagens familie igjen ble kontaktet av den antatte motparten 8. juli, tok de umiddelbart kontakt med politiet.

KONTAKT: 8. juli tok den antatte motparten kontakt med Anne-Elisabeth Hagens (69) familie. - Det sies klart at hun lever, sa bistandsadvokat Svein Holden, som nå bekrefter at familien umiddelbart kontaktet politiet etter den nye meldinga fra motparten. Foto: Privat / Politiet
KONTAKT: 8. juli tok den antatte motparten kontakt med Anne-Elisabeth Hagens (69) familie. - Det sies klart at hun lever, sa bistandsadvokat Svein Holden, som nå bekrefter at familien umiddelbart kontaktet politiet etter den nye meldinga fra motparten. Foto: Privat / PolitietVis mer

304 dager har gått siden Anne-Elisabeth Hagen (69) ga fra seg det siste livstegnet og forsvant fra sitt hjem i Lørenskog.

En telefonsamtale til et familiemedlem om morgenen 09.14 er siste gang noen hørte fra kvinnen, som er gift med milliardæren Tom Hagen (69).

Siden da har saken gått fra å bli etterforsket som en bortføring med økonomisk vinning som motiv, til å bli etterforsket som en drapssak fingert som en bortføring. Men da den antatte motparten i saken igjen tok kontakt, fikk Hagen-familiens håp nytt liv.

HOLDER SEG TIL HYPOTESEN SIN: Politiet tror at forsvunnede Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept. Video: Dagbladet Vis mer

Kontaktet politiet umiddelbart

8. juli ble familien igjen kontaktet av de antatte gjerningspersonene. Helt uten forvarsel ga den eller de på ny lyd fra seg, etter lengre tids stillhet.

Knappe to måneder har gått siden siste kontakt. Ti måneder siden siste livsbevis. Men familiens håp om at Anne-Elisabeth Hagen skal komme hjem, lever fremdeles.

8. juli tikket foreløpig siste melding fra de antatte gjerningspersonene inn til familien. Helt uten forvarsel ga den eller de på ny lyd fra seg, etter lang tids stillhet.

Familien kontaktet politiet umiddelbart etter at meldingen kom inn, forteller bistandsadvokat Svein Holden til Dagbladet.

UENIG: Hagen-familiens advokat, Svein Holden, er uenig med politiets formulering om den nye teorien i Hagen-forsvinningen. Video: Elias Zahl-Pettersen. Reporter: Trym Mogen Vis mer

Meldingen skal ha blitt levert til familien på en annen plattform enn det de antatte gjerningspersonene skal ha brukt til å kommunisere tidligere i saken.

Forrige gang familien ble kontaktet av den antatte motparten var 27. januar, om lag to uker etter at saken ble kjent for offentligheten 9. januar.

Mer utfyllende kontakt

Meldingen den 8. juli kom bare tolv dager etter forrige pressekonferanse i saken. Da opplyste politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt at politiet nå hadde endret sin hovedhypotese.

De tror ikke lenger at Hagen ble bortført med økonomisk vinning som motiv, men at Hagen ble drept og at bortføringen var fingert. Politiet kan imidlertid ikke utelukke bortføringsteorien.

Kontakten 8. juli ble ikke kjent før 6. august da bistandsadvokat Svein Holden, under en pressekonferanse, fortalte om den.

HOLDER KONTAKT: Tirsdag ettermiddag orienterer bistandsadvokat Svein Holden og politiinspektør Tommy Brøske om den seinere tids utvikling i saken om forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen. Video: Dagbladet Vis mer

Kontakten ble beskrevet som mer utfyllende enn den tidligere kontakten, og Holden sa at det var elementer i kontakten som gjør familien sikre på at det er de samme gjerningspersonene som står bak.

Informasjonen skal være av en slik karakter at ingen andre kan kjenne til den.

- De sies klart at Anne-Elisabeth Hagen lever, men vi har ikke mottatt bevis på at dette er riktig, sa Holden under pressekonferansen.

Hva kontakten 8. juli besto i, ønsket ikke Holden da å si noe om, men om familiens tid i uvisshet sa advokaten følgende:

- Familien har opplevd disse månedene som den reneste terror.

Nytt spor

Foreløpig siste offentlige kjente utvikling i forsvinningssaken kom tidligere denne uka. Da gikk politiet ut med bilder av et skoavtrykk de fant inne i Tom og Anne-Elisabeth Hagens bolig.

De aktuelle skoene avsatte flere skoavtrykk, og er det eneste avtrykket politiet ikke har klart å knytte til en person.

Politiet mener derfor det kan tilhøre en gjerningsperson, og har identifisert den aktuelle skoa.

- Avtrykket er funnet på et sted og avsatt på en slik måte at politiet vurderer det som sannsynlig at det tilhører en gjerningsperson, sa politiinspektør Tommy Brøske under pressekonferansen onsdag.

FORSVINNINGSSAKEN: Politiinspektør Tommy Brøske etterlyser folk av skotypen Sprox. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

Avtrykket stammer fra en sko av merket Sprox i størrelse 45. Sålemønsteret er å finne på to ulike Sprox-modeller, og ble solgt på Spar Kjøp fra august 2016 til mai 2019.

Etterlyser skokjøpere

Det finnes 24 Spar Kjøp-butikker i Norge, deriblant én på Metrosenteret i Lørenskog i nærheten av Hagens bolig.

Politiet ber nå alle som har kjøpt en av de to aktuelle Sprox-modellene i størrelse 44, 45 eller 46 i perioden fra august 2016 til mai 2019, og har betalt kontant, om å melde seg.

Det skal dreie seg om cirka 300 av totalt 1590 kjøp, ifølge politiet.

Politiet har grunn til å tro at skoene kan være lite brukt, og Dagbladet er kjent med at avtrykkene, som ble funnet i spesielt ett rom i boligen, blir ansett som svært sentrale av politiet.

Slettede spor

Forfatter og tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst beskrev tidligere i uka politiets arbeid med skoavtrykket som et «omfattende», men «klassisk politiarbeid».

- Dette er jo en type spor som politiet sjelden går ut med, fordi det første en gjerningsperson gjør da, er å kvitte seg med skoene. Politiet har derfor gjort en avveining her. Det har kanskje sagt stopp, og man må finne andre måter å spore opp kjøperen på, sa Horst.

Den jobben vil etter alt å dømme bli svært krevende for politiet, mener den tidligere politietterforskeren. Han mener politiet nå er helt avhengig av at folk melder seg.

LØRENSKOG-FORSVINNINGEN: Politet ber om tips etter funn av skoavtrykk ved boligen der Anne Elisabeth Hagen forsvant. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

- Gjerningsmannen vil ikke gjøre det, og man utelukker derfor de som melder seg. Da sitter man igjen med en håndfull kontantkjøp, og vet i alle fall hvor man skal lete. Det er litt som å trekke ei fiskenot etter en båt. De trålet farvannet og er prisgitt det som blir fanget opp, sa Horst.

Men selv det vil kanskje ikke være nok, frykter den tidligere etterforskeren.

- Video fra overvåkningskameraer kan etter så lang tid være slettet. Teledataene er slettet. Det framstår som en tilnærmet umulig oppgave, men politiet håper nok på at etterlysninger utløser andre type tips, sier den tidligere politietterforskeren, og utdyper:

- Kanskje ringer det noen som forteller at de kjenner noen som har sånne type sko, kjøpt i den aktuelle perioden.