Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kontant melding til Erna fra Frp: Sedlene skal ikke forsvinne

Frp går til kamp om tusenlappen. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Erna Solberg lanserte tidligere i år sin visjon om et kontantløst samfunn innen 2030, og Høyres digitaliseringsutvalg har fulgt opp med planer om snarlig utfasing av kontanter i butikker.

Det har skapt bekymring i flere av Frps fylkeslag. På landsstyremøtet denne helga, fikk skeptikerne fullt gjennomslag for en formulering som sier at folk fortsatt skal stå fritt til å betale med kontanter i Norge.

Roy Steffensen (Frp) fra Rogaland Frp er glad for ordlyden i forslag til partiprogram, som trolig blir endelig Frp-politikk på partiets landsmøte i mai.

- Om kontanter avvikles fullstendig vil det fra et personvernståsted være svært bekymringsfullt. Det kan virke uproblematisk å gå for kontantfritt i samfunnet vi lever i her og nå, med det styresettet vi har, men vi vet ikke hvordan samfunnet vil være, hvilken teknologi vi vil ha og hvem som styrer om 15-20 år, sier Steffensen, som skrev en kronikk om spørsmålet i Dagbladet før helga.

Hovedfrykten er at kontantfrihet vil krenke personvernhensyn, ved at det gjør myndighetene avhengig av mer utstrakt overvåking av transaksjoner.

Forslaget fra Frp går ikke bare i mot Høyres uttrykte mål, men også anbefalinger fra Finans Norge, DNB og Politiets Fellesforbund.

- Mange bruker argument om at man vil redusere kriminalitet og svart arbeid. Det tviler jeg på med mindre kontanter blir avviklet i hele verden, for man vil i stedet vil bruke euro eller dollar for betaling av svart arbeid eller kjøp og salg av narkotika, sier stortingsrepresentanten, som sitter i finanskomiteen på Stortinget, sier Steffensen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media