Kontant nei til narkoforslag fra Ap-representant

- Totalt uansvarlig, sier Høyres helse-talsmann.

FORAN STORTINGET:  Talspersoenr og represenanter for rusmiljøet i Oslo demionstrerte foran Stortinget og møtte de folkevalgte forrige onsdag. Det var etter det møtet Ap-respresentanten Thor Erik Forsberg fra Østfold kom med forslaget om avkriminalisering. Foto: LISE ÅSERUD, SCANPIX.
FORAN STORTINGET: Talspersoenr og represenanter for rusmiljøet i Oslo demionstrerte foran Stortinget og møtte de folkevalgte forrige onsdag. Det var etter det møtet Ap-respresentanten Thor Erik Forsberg fra Østfold kom med forslaget om avkriminalisering. Foto: LISE ÅSERUD, SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

Både regjeringen og en samlet helse- og omsorgskomité på Stortinget avviser forslaget om å avkriminalisere narkotikabruk, selv om utspillet får støtte fra fagfolk.

Stortingsrepresentant Thor Erik Forsberg (Ap) får ingen støtte fra sine politikerkolleger for sitt forslag om å avkriminalisere bruk og besittelse av mindre menger narkotika til eget bruk.

- Vi ønsker ikke å endre narkotikapolitikken i en så radikal retning, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet til Dagsavisen.


- Totalt uansvarlig

Avisa har vært i kontakt med samtlige partier, unntatt Ap, i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Alle avviser utspillet.

- Det er et totalt uansvarlig forslag som, hvis det blir gjennomført, vil eksponere en større del av ungdomskullene for narkotiske stoffer, og det vil føre til at det blir flere narkomane i Norge, sier Høyres Bent Høie.

Anne-Karin Kolstad, generalsekretær i Actis Rusfeltets Samarbeidsorgan, kaller forslaget naivt.

- Det vil ikke hjelpe dem som trenger det, men føre til økt rekruttering, sier hun.


- Straff fungerer ikke
Forsberg selv tar kritikken med ro.

- Jeg har aldri sagt at avkriminalisering løser problemet, men for meg handler dette om hvordan vi møter folk med rusproblemer. Jeg har til gode å se noen dokumentere at straff virker, sier Forsberg.

Rusforskerne er enig med Ap-politikeren fra Østfold.

- Straff er ikke særlig virkningsfullt, sier kriminologiprofessor Ragnar Hauge som jobber ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus).

Sosiologiprofessor Willy Pedersen ved Universitetet i Oslo støtter også forslaget om avkriminalisering.

- Det er ingenting som tyder på at straff har noen terapeutisk virkning, snarere tvert imot, sier Pedersen til Dagsavisen.

(NTB).

IKKE STØTTE PÅ STORTINGET:  Ap-representant Thor Andreas Forsberg (29) fra Østfold  blir møtt med en kald skulder for forslaget om å avkriminalisere narkotikabruk. Foto:Stortingets hjemmeside.
IKKE STØTTE PÅ STORTINGET: Ap-representant Thor Andreas Forsberg (29) fra Østfold blir møtt med en kald skulder for forslaget om å avkriminalisere narkotikabruk. Foto:Stortingets hjemmeside. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer