Kontant Valgerd: - Jeg plaprer ikke

KRISTIANSAND (Dagbladet): Landets småbarnsforeldre må leve i uvisshet om kontantstøtten fram til 5. oktober. Barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland svarer verken ja eller nei på om kontantstøtten kommer som lovet i statsbudsjettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vil ha ro rundt saken. Hvis jeg begynner å plapre om den ene posten i statsbudsjettet, så vil andre plapre om andre poster. Dermed blir vi presset fra alle poster - og det er ikke riktig, sa Svarstad Haugland til Dagbladet i går kveld.

Ro i regjeringen

Ministeren tok seg tid til teaterbesøk i Kristiansand Teater for å se forestillingen «Tønder» der unge skuespillere fra ulike miljøer setter søkelys på hvordan tilfeldigheter kan avgjøre livets mål og mening.

Svarstad Haugland hadde ingenting å si til småbarnsforeldre som i kjølvannet av rentekrisen må avgjøre hvorvidt man skal stole på om Kristelig Folkeparti og sentrumsregjeringen vil innfri løftene om kontantstøtte også for toåringer.

- Jeg vil ikke gi noe råd fordi alt jeg sier i denne sammenhengen vil bli tolket i den ene eller andre retningen. For meg er det så viktig at vi nå har ro i regjeringen i forhold til budsjettbehandlingen at det klokeste jeg kan gjøre er å ikke gi noe råd - og heller ikke si noe om saken.

- Er samholdet i regjeringen viktigere enn hensynet til tusenvis av småbarnsforeldre?

- Nei, i regjeringen er det ingen problemer med roen. Men jeg tenker på den norske økonomien fordi det har vært såpass mange uttalelser frem og tilbake. Problemet blir at veldig mye av det vi sier også blir tolket slik at det påvirker norsk økonomi.

- Kan dere ikke være klar i talen?

- Jo, det kan vi. Men vi jobber med budsjettet, og det legger vi frem 5. oktober. Jeg ønsker å respektere den vanlige budsjettprosedyren. Det er bare å beklage at jeg ikke kan si noe mer fordi dette er en av postene i budsjettet.

- Ikke press meg

- Hva sier du til Hagen som raser over spekulasjonene om at regjeringen kan finne på å løpe fra kontantstøtteavtalen med Høyre og Fremskrittspartiet?

- Jeg har ingen ting å si til Hagen i dag.

- Men dere har en avtale?

- Ja, ja, ja!

- Dere bryter ikke den?

- Vi er fullt klar over den avtalen vi har.

- Er dere innstilt på å bryte avtalen?

- Ikke press meg mer, utbrøt Svarstad Haugland mens vertskapet, varaordfører Harald Sødal sørget for å avslutte Dagbladets intervju med sin partifelle.

HARDT PRESSET: Barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland holder tett om den planlagte utvidelsen av kontantstøtten.