Kontant varsku

Kontantstøtten, som er på 3000 kroner i måneden, utgjør en vanlig praktikantlønn. Ap-politiker Sylvia Brustad frykter at kontantstøtten vil bli brukt til å lønne flere svart arbeidende barnepassere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra og med første august kunne familier med barn mellom ett og to år plusse på 3000 kroner i det månedlige budsjettet, forutsatt at barnet ikke har plass i barnehage med statstøtte. Pengene utbetales riktignok ikke før i desember, men allerede nå er pågangen for å få private barnepassere stor.

Leder i Arbeiderpartiets kvinnebevegelse Sylvia Brustad frykter et oppsving i det svarte barnepassermarkedet som en følge av kontantstøtten.

Svart ansettelse

- Kontantstøtten vil trolig bli brukt delvis som praktikantstøtte. Etterspørselen etter private barnepassere vil helt klart øke, også etter svarte. Jeg tror svært mange foreldre vil fortsette å jobbe selv om de får kontantstøtte. De vil bruke støtten til å lønne en dagmamma eller praktikant, og mange vil nok velge svart ansettelse, sier Brustad.

Hun mener regjeringen har gjort lite for å motvirke en oppsving i det svarte barnepassermarkedet.

- Til nå har vi ikke sett noe som tyder på at regjeringen vil følge opp konsekvensene av kontantstøtten for å sikre at private barnepassere skal jobbe hvitt, sier Brustad.

Hun får støtte av Øystein Djupedal, stortingsrepresentant for Sosialistisk Venstreparti.

- Det store paradokset med kontantstøtten er at den utbetales uten at foreldrene må være mer sammen med barna. Alt tyder på at støtten vil gi økt bruk av praktikanter og dagmammaer, sier Djupedal.

Benekter

May-Helen Molvær Grimstad, stortingspolitiker i KrF, tror ikke kontantstøtten medfører mer svart arbeid.

- Jeg tror ikke støtten vil føre til mer svart arbeid i hjemmene, og jeg ser ikke på det som noe større problem enn før. For en del år siden ble det gjort lettere å ha lovlig praktikant, blant annet slipper arbeidsgiver å betale arbeidsgiveravgift, sier Molvær Grimstad som på vegne av KrF ledet forhandlingene om kontantstøtten på Stortinget.

Hun viser også til at fra og med neste år kan familier trekke av mer av utgiftene til barnepass på likningen. Hun tror det vil stimulere til flere lovlige arbeidsforhold.