Kontanter over grensa

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 2300 polske familier mottar kontantstøtte og barnetrygd uten at barna trenger å ha vært i Norge. Det dreier seg om en sum på mer enn 130 millioner kroner i året, melder NRK. Det er EØS-avtalen som gir konene til 2000 polske arbeidere i Norge 55000 kroner i året i norsk støtte og trygd. Det er det samme som en årslønn i Polen. Forutsetningen er at arbeiderne betaler trygdeavgift til Norge. I så måte er det ingen grunn til å la seg sjokkere over at polske arbeidere i Norge som følger lover og regler skal ha de samme rettighetene som enhver annen arbeidstager i dette landet.

Minst 37000 arbeidsinnvandrere fra EØS- landene har rett til barnetrygd og kontantstøtte fra Norge, og Høyre er bekymret for utviklingen. For stadig flere polakker oppdager mulighetene for å dra nytte av velferdsordninger. Det er de ikke alene om. Sosiale støtteordninger som skal sørge for et sikkerhetsnett mot fattigdom i Norge og som har definert sosialdemokratiet er stadig utsatt for angrep. Det er vansklig å klandre arbeidsfolk fra Polen og andre EØS-land for å ville utnytte muligheter som gjør livet bedre for sine familier.

Kontantstøtten er dessverre noe helt annet enn et politisk virkemiddel mot fattigdom. Det er en ideologisk støtteordning som har vist seg å virke mot sin hensikt på mange områder. Også innenfor Norges grenser. Innvandrerkvinner og deres barn har fått muligheten til isolasjon, noe som igjen fører til manglende språkutvikling for både mødre og barn. At den samme støtten nå renner ut av Norge må først og fremst handle om manglende kontroll. At det er blitt et problem er åpenbart.

I 2006 ble 10 millioner kroner i kontantstøtte feilutbetalt og Riksrevisjonen har lagt fram en rapport som viser at kontantstøtten kan karakteriseres som en håpløs konstruksjon som det er umulig å kontrollere. Når Erna Solberg(H) vil diskutere ordningen på nytt i Stortinget håper vi det skal handle om kontantstøtteordningens berettigelse og ikke bare om å stenge pengestrømmen ut av landet.