Kontantstøtten blir forsinket

De første utbetalingene av kontantstøtten vil finne sted i desember, men i noen kommuner kan pengene bli enda mer forsinket. Kontantstøtten skal gjelde fra 1. august, men foreldrene får først etterbetalt pengene flere måneder senere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det tok lengre tid å innføre kontantstøtten enn jeg trodde da jeg satt på Voksenåsen i fjor, sa barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland (KrF) i den åpne høringen om kontantstøtten på Stortinget i dag.

Hun beklager at foreldrene må vente i flere måneder fra ordningen er innført til pengene blir utbetalt, men understreker også at det hele tiden har vært klart at det må etterbetaling til. Årsaken er at det tar tid for trygdeetaten å lage rundskriv, utvikle nye EDB-systemer og lære opp de ansatte.

Sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) sier det er en forutsetning at kommunene i september har oppdaterte lister over hvilke barn som har barnehageplass. Hvis disse listene ikke er ferdige, kan utbetalingen av kontantstøtte ta enda lengre tid.

Kritikk

Barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland måtte tåle sterk kritikk i høringen, spesielt fra Arbeiderpartiets representanter. Grethe G. Fossum (Ap) reagerer blant annet på at utbetalingen blir forsinket.

- Familier spiser ikke på sikt, de spiser hver dag. Dette burde vært planlagt bedre. Kontantstøtten er ikke konsekvensvurdert, sa Fossum.

Fossum tok også opp en setning i stortingsproposisjonen: «Familier som ikke får barnehageplass, opplever den offentlige subsidieringen av barnehager som urettferdig».

- Hvilket forskningsmateriale har du som underbygger denne påstanden, som hele proposisjonen bygger på, spurte en engasjert Fossum.

- Du trenger ikke forskningsmateriale for å påvise at det er en skjevfordeling, sa Svarstad Haugland.

(NTB)

MØTER KRITIKKEN: Barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland svarte på spørsmål om kontantstøtte i Stortinget i dag.