Kontantstøtten bør endres

Den omfattende evalueringen av kontantstøttereformen som ble presentert fredag, bør føre til at ordningen endres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Rapporten viser at kontantstøtte ikke har ført til at flere foreldre er hjemme med barna sine, som var et av de uttalte målene ved reformen. Riktignok har heller ikke kontantstøtteordningen ført til noen rasering av barnehagetilbudet eller til nevneverdig oppblomstring av dagmammaer, slik enkelte spådde. Det mest slående er at en dyr reform ikke virker etter hensikten.
  • Skrekkvisjonene har ikke slått til. Aldri har så mange ett- og toåringer gått i barnehage som nå. Omsorgsyrkene kan ikke registrere noen nedgang i yrkesaktiviteten, bortsett fra en liten reduksjon blant småbarnsmødre i skolen. Beløpet er sannsynligvis ikke stort nok til at småbarnsforeldre velger å bli hjemme. Det passer best til å finansiere barnepass som er billigere enn private og offentlige barnehager.
  • Reformens skjebne er igjen blitt et politisk tema. Kjell Magne Bondevik ønsker forsikringer fra Jens Stoltenberg om at kontantstøtten skal bestå i neste stortingsperiode. En konflikt om kontantstøttens framtid vil gjøre ethvert framtidig samarbeid mellom Ap og KrF umulig. Carl I. Hagen vil også bruke støtteordningen både som valgflesk og som middel til å friste KrF. Han vil nemlig gå inn for å finansiere støtte til nok et kull.
  • Men evalueringen bringer nye momenter inn i saken. Tidligere Sp-leder Anne Enger Lahnstein mener det er nødvendig å justere ordningen. I utkastet til program for neste stortingsperiode går Sp inn for å avgrense støtten til å gjelde foreldre der én er hjemme med barn under 3 år. En inntekt på inntil 100000 kroner skal være tillatt. Sp står fritt til å foreslå dette i neste periode. Partiet vil ikke lenger være bundet av forliket mellom sentrumspartiene, Høyre og Frp. Ender valget med samme styrkeforhold på Stortinget som nå, vil det føre til endringer. Mye tyder imidlertid på at det blir et solid flertall for en videreføring av ordningen etter valget, uansett hva Sp foreslår.