- Kontantstøtten er barne- og kvinnefiendtlig

Jan Bøhler og Oslo Ap krever at partiet går til valg på å fjerne kontantstøtten - uten forbehold.

OSLOOPPRØR: Oslo Ap startet i dag som kan bli enden på visa for kontantstøtten i nær framtid. Får fylkeslaget viljen sin, går Ap til valg på å avskaffe kontantstøtten så raskt som mulig etter høstens valg. Fra venstre: Håkon Haugli, representant i Oslo bystyre, Beate Svennungsen, nestleder i Oslo Ap og Bjørn Emil  Berggrav i internasjonalt forum. Foto: Eiliv Frich Flydal
OSLOOPPRØR: Oslo Ap startet i dag som kan bli enden på visa for kontantstøtten i nær framtid. Får fylkeslaget viljen sin, går Ap til valg på å avskaffe kontantstøtten så raskt som mulig etter høstens valg. Fra venstre: Håkon Haugli, representant i Oslo bystyre, Beate Svennungsen, nestleder i Oslo Ap og Bjørn Emil Berggrav i internasjonalt forum. Foto: Eiliv Frich Flydal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En gruppe delegater på Ap-landsmøtet, ledet av Oslo-leder Jan Bøhler, mener de har så store deler av salen med seg at Ap kan komme til å vedta at kontantstøtten skal avvikles nå, og ikke gradvis slik programkomitéen går inn for.

- Fjerne nå
I Helga Pedersens forslag til program står det at partiet vil «gradvis avvikle kontantstøtten når full barnehagedekning er oppnådd og alternative ordninger er etablert».

Oslo Ap krever fortgang. Barnehagedekningen er god nok til at regjeringen må vise handlekraft nå, mener landsmøtets største delegasjon.

- Ja, Oslo Ap vil fjerne kontantstøtten, sier Jan Bøhler til Dagbladet.no.

Huitfeldt
Det står i strid til ledelsens forslag om en gradvis avvikling av kontantstøtten.

- Vi skal være krystallklare på å avvikle kontantstøtten så raskt som mulig, sier stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen til Dagbladet.no.

- Her kan vi ikke inngå kompromisser. Partiprogrammet er vår primærholdning, legger hun til.

Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt uttalte interesse for Senterpartiets forslag om å opprettholde en kontantstøtte som bare går til foreldre som er hjemme med barn opp til to år.

- Kvinnefiendtlig
Oslo Arbeiderparti er imidlertid ikke villig til å vente så lenge.

- Vi vil gå til valg på å avvikle kontantstøtten, sier Håkon Haugli, som sitter i Oslo bystyre for Ap.

Haugli mener partiet er utålmodig etter å se den svært upopulære kontanstøtten død og begravd.

- Den er barne- og kvinnefiendtlig. Barn isoleres og kvinner blir stående utenfor arbeidslivet. Det er en trussel mot integreringen, sier Haugli. Beate Svenningsen, nestleder i Oslo Ap, vil bruke kontantstøttepengene på andre områder.

- Vi vil ha slutt på kontantstøtteordningen så fort det lar seg gjøre. Det dreier seg om store summer, som kan brukes på mange viktige felter som kommer barn til gode, sier Svenningsen.

Mykere overgang
Huitfeldt har også gjort det klart tidligere at hun ønsker å vurdere alternative ordninger som kan gi en mykere overgang fra foreldrepermisjon til arbeidslivet.

Men med Oslo Aps forslag om å fjerne kontantstøtten nå, vil en gradvis avvikling bli vanskelig. Også spørsmålet om overgangsordninger blir fjernet i forslaget.

Massiv applaus
Bøhler er forsiktig med å forutsi om forslaget går igjennom.

- Dette er til vurdering i redaksjonskomiteen. De skal se på det. Det blir feil av meg gå mer inn i saken, sier Bøhler som leder Oslo Ap.

Hver eneste gang forslaget har vært oppe fra talerstolen under landsmøtet, har forslaget om å fjerne kontantstøtten nå fått massiv applaus.

Mulig nederlag
Dermed kan mye tyde på at Anniken Huitfeldt vil gå på et nederlag i den omstridte saken.

- Nå skal programkomiteen jobbe med saken, så får vi se hva som blir resultatet. For meg er det viktig å få til overgangsordninger, sier Huitfeldt til Dagbladet.

VIL IKKE FORUTSI: Leder i Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler, er forsiktig med å spå resultatet av avstemning. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
VIL IKKE FORUTSI: Leder i Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler, er forsiktig med å spå resultatet av avstemning. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer