Kontantstøtten snart på plass

- Vi har nå en enestående historisk sjanse til å bli enige om en kontantstøtteordning. Lykkes vi ikke denne gang, vil muligheten være tapt for denne stortingsperioden, sier KrFs parlamentariske leder Einar Steensnæs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I går sikret han seg Høyres og Frp's støtte på visse betingelser, betingelser han tror han kan innfri.

- Denne sjansen må vi gripe. Nettopp fordi Senterpartiet er med. Uten Sp er det ikke flertall for en slik ordning, sier Steensnæs.

  • Høyre og Frp krever blant annet «større grad av likebehandling» av offentlige og private barnehager. I dag får de fleste private barnehager bare tilskudd fra staten og ikke fra kommunene. En likebehandling vil bety at også kommunene må subsidiere private barnehager.

Arbeiderpartiets Grethe Fossum mener Sp's mange ordførere vil ha store vanskeligheter med å svelge dette prinsippet. Det kan nemlig innebære et diktat fra statens side overfor kommunene, som selv vil forvalte sine midler i henhold til egne barnehageplaner.

- Dersom likebehandling betyr at kommunene må gi like stor støtte til offentlige som private barnehageplasser, vil det kunne bety at prisene i de offentlige barnehagene må økes, sier Fossum.

- God følelse

  • Et annet krav er større skattefradrag for dokumenterte utgifter til pass av barn. Det vil bety en ekstragevinst for foreldre som mottar kontantstøtte og velger private barnepassløsninger.

- Det vil øke valgfriheten, sier Høyre og Frp.

- Det er dobbelt urettferdig, sier Ap's Grethe Fossum.

Senterpartiets Johan J. Jakobsen understreker at det er tunge tak igjen i forhandlingene. Partienes parlamentariske ledere skal møtes til nye forhandlinger klokka 14 i dag.

Men både Jakobsen, Carl I. Hagen, Høyres Jan Petersen og Einar Steensnæs er optimistiske med hensyn til en løsning.

- Jeg har en god følelse. Men jeg vil ikke undervurdere de problemer som gjenstår, sier Steensnæs.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer