Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kontantstøtten strømmer ut av Norge

Velferdsordninger krysser i økende grad Norges grenser. 1.250 personer bosatt i utlandet vil trolig motta 50 millioner kroner i kontantstøtte fra Nav i år.

KONTANTSTØTTE SENDES UT AV LANDET:  Bruker du ikke barnehagetilbudet, har du krav på kontantstøtte.
Foto: Geir Bølstad.
KONTANTSTØTTE SENDES UT AV LANDET: Bruker du ikke barnehagetilbudet, har du krav på kontantstøtte. Foto: Geir Bølstad. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brochmann-utvalget har på vegne av regjeringen brukt to år på å svare på om innvandringen truer den norske velferdsmodellen. Tirsdag legger professor Grete Brochmann fram resultatet av arbeidet. Den økende flyten av trygdekroner til personer bosatt i utlandet er et felt de har tatt tak i.

- Ja, eksport av ytelser er et viktig tema vi tar for oss. Deriblant kontantstøtte, bekrefter utvalgslederen til Dagsavisen.

EØS-avtalen binder Norge til å gi gjestearbeidere mange av de samme ytelsene som norske statsborgere. Dette betyr at de kan søke om kontantstøtte og barnetrygd selv om familien bor i hjemlandet.

To tredeler av kontantstøtten til utlandet går nå til Polen, samtidig som at stadig færre nordmenn benytter seg av ordningen.

Frps innvandringspolitiske talsmann vil stramme inn.

- Vi må finne en måte å begrense disse utbetalingene på. Jeg regner med at utvalget tar tak i dette, sier Per-Willy Amundsen.

Aps innvandringspolitiske talskvinne Lise Christoffersen mener dette er et farlig terreng og forventer at utvalget ikke går inn på slike spørsmål:

- Disse rettighetene må være universelle. Dette er prisen man betaler for å leve i en globalisert verden, sier Christoffersen.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media