Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kontantstøtten tar arbeidskraft

En fersk rapport viser at 74 prosent av skiftarbeidende kvinner og 80 prosent av kvinner som arbeider halv tid eller mindre, vil ta imot kontantstøtte i stedet for å jobbe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten er utarbeidet av Høgskolen i Molde på oppdrag fra Molde kommune og omfatter 958 familier i denne kommunen. Den konkluderer med at man bør kartlegge hvorvidt resultatet av kontantstøtte blir akutt mangel på sykepleiere, hjelpepleiere og barnehagepersonale. Flere tilsvarende undersøkelser andre steder i landet bekrefter resultatene fra Molde, skriver Aftenposten.

- Vi har jo hele tiden sagt at kontantstøtten vil bli en trussel for bemanningssituasjonen, men at tallene var så høye, var noe overraskende, sier forbundsleder Tove Stangnes i Norsk Helse og Sosialforbund, som organiserer hjelpepleiere og omsorgsarbeidere.

Hipp som happ

-70 prosent av våre 50 000 medlemmer har deltidsstilling. En stor andel av disse jobber halv tid eller mindre, og veldig mange jobber turnus. Lønnen de får utbetalt betyr at kontantstøtten for dem vil være et godt alternativ. For mange blir det hipp som happ om de jobber eller benytter seg av kontantstøtteordningen, sier Stangnes til NTB.

Hvis kontantstøtten blir innført mener Norsk Helse og Sosialforbund at det som et mottrekk absolutt må gjøres noe på utdannings- og rekrutteringssiden og på lønnssiden.

- Det er helt nødvendig, ellers får vi kjempeproblemer, sier Stangnes, som påpeker at det allerede i dag er mangel på hjelpepleiere. Bare i Oslo mangler det i underkant av 500.

- Vi kommer til å trenge 12 000 nye hjelpepleiere og omsorgsarbeidere i løpet av de neste fire årene for å oppfylle handlingsplanen for eldreomsorg. Da er ikke frafall i forbindelse med kontantstøtten regnet med. Og den dårlige utdanningskapasitet en gjør at langt færre nye kommer på arbeidsmarkedet, sier Stangnes.

Seks timer

Sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa sier til Aftenposten at en utvidet permisjonsordning, som har vært foreslått både fra Ap-kvinnene og Sosialistisk venstreparti, vil virke på samme måte som kontantstøtten. Stangnes sier at det kan tenkes at dette er tilfelle. Derfor mener Norsk Helse og Sosialforbund at seks timers normalarbeidsdag for småbarnsforeldre er det beste alternativet.

- Da ville folk få et par timer mer sammen med barna sine. Det vil være bra for både barn og foreldre, men kan også bidra til at flere vil velge å være yrkesaktive, sier Stangnes.

Hun mener at kontantstøtten ikke gir hennes medlemmer reell valgfrihet, slik at økonomiske hensyn langt på vei vil tvinge dem til å «velge» å være hjemmeværende og benytte kontantstøtte.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!