Den globale søppelkrigen:

Konteinere skal være fylt av menneskelig rester - sendes tilbake

Myndighetene i Sri Lanka vil sende tilbake over 100 konteinere til Storbritannia. Konteinerne skal være fylt med rester etter mennesker, forkledd som resirkulerbart materiale.

KONTEINER FYLT AV MENNESKELIG AVFALL: 23. juli fant tollkontrollørene drøssevis med konteinere de sier er fylt opp av menneskelig rester. Foto: Tollmyndighetene i Sri Lanka / AFP
KONTEINER FYLT AV MENNESKELIG AVFALL: 23. juli fant tollkontrollørene drøssevis med konteinere de sier er fylt opp av menneskelig rester. Foto: Tollmyndighetene i Sri Lanka / AFPVis mer

Tollkontrollørene på havna i Colombo bestemte seg for å undersøke de 111 konteinerne etter klager på en enorm stank. Konteinerne var forlatt på havna, og ikke gjort rede for.

Den sterke eimen fra konteinerne som ble ulovlig importert til øya, skal visstnok stamme fra menneskelig rester, framfor resirkulerbart metall. Tirsdag gikk Sri Lanka hardt ut og sa at de vil sende dem tilbake Storbritannia.

- Vi handler umiddelbart for å returnere de 111 konteinerne som ble forlatt på havna, sier Jayaratne til franske AFP.

De skal inneholde rester fra likhus og menneskelige organer, eksponert for varmen de siste to åra.

Fant flere ulovlig konteinere

Etter å ha blitt alarmert om det illeluktende avfallet er det nå snakk om til sammen 241 ulovlige konteinere. 130 av dem har blitt sendt til en frihandelssone for resirkulering og gasseksport, sier talspersonen for toll, Sunil Jayaratne, til AFP.

Disse konteinerne skal inneholde brukte madrasser, plast og klinisk avfall, selv om det står oppgitt at det er metall. En forretningsmann fra Sri Lanka tok dem med til havna. Dersom han ikke får sendt dem tilbake til Storbritannia vil han bli straffeforfulgt.

INSPEKSJON: Grensekontrollen går gjennom konteinerne som de vil sende tilbake til Storbritannia. Foto: Grense
INSPEKSJON: Grensekontrollen går gjennom konteinerne som de vil sende tilbake til Storbritannia. Foto: Grense Vis mer

En talsperson fra finansdepartementet, og ansvarshavende for tollavdelingen sier at de vil ta opp problemet med britiske myndigheter, som dumper farlig last uten å ha sjekket om Sri Lanka er villig til å akseptere det.

Tollmyndighetene i Sri Lanka beskylder Storbritannia for å ha importert ulovlig avfall inn i landet.

- Dette er godt organisert og har pågått siden 2017, sier talspersonen, som er anonym, fordi han ikke fikk autorisasjon til å snakke med media.

Den globale søppelkrigen

Den internasjonale søppelhandelen er diger og tusenvis av fabrikker uten lisens opererer i hele Asia.

Den siste tida har flere land slått hardt tilbake på dette. Kina, Filippinene, Indonesia og Malaysia er blant dem som har returnert ulovlig søppel.

I forrige uke sa Kambodsja at de nekter å være en søppelkasse for andre land sin plast, og returnerer derfor 83 konteinere til USA og Canada. De var merket «resirkulerbart avfall», men ingen av dem merket med «plast».

Prøver å samarbeide

Tross uoverensstemmelser over hvor søpla hører hjemme, blir det gjort tiltak for å hanskes med problemet. 187 land har godkjent å kontrollere bevegelsene til plastavfall ved de nasjonale grensene, gjennom den internasjonale Basel-konvensjonen.

Selv om smutthullene er mange og profitten stor i bransjen, fikk avtalen en varm velkomst på veien mot å gjenopprette balansen og ansvarlighet overfor den globale håndteringen av plastavfall, sier World Wildlife Fund.

VASSER I SØPPEL: Enorme menger plast skyller inn på strender verden rundt, men problemet er håndteringen. Video: NTB Scanpix og David Melby Vis mer