Kontoen din kan robbes på Internett

BERGEN/OSLO (Dagbladet): Alle kortbrukere risikerer å bli ranet via Internett. Dersom noen får tak i kontonummeret ditt, kan datasvindlere kjøpe varer og tjenester på Internett på din regning. Stadig flere av oss utsettes for slik svindel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Politiet og Visa Norge oppfordrer nå kortinnehavere til å ta vare på kvitteringer etter varekjøp og minibankuttak, samt å kontrollere bankutskrifter og fakturarer på kredittkortkjøp.
Det er nok at du går i minibanken, tar ut penger og kaster kvitteringen fra deg på gata. Er du uheldig, plukkes den opp av en datasvindler, som dermed har skaffet seg bankkontonummeret ditt.

- Denne formen for svindel er ikke utbredt, men frekvensen er økende, sier direktør Gunstein Melbø i Visa Norge til Dagbladet.

Bergenser dømt

En 21 år gammel bergenser ble nylig dømt for denne typen datasvindel. Dommen er den første i sitt slag her til lands, men blir helt sikkert ikke den siste. Flere liknende saker er under etterforskning.

21-åringen ble i Bergen forhørsrett dømt til 75 dagers fengsel, hvorav 45 dager ubetinget med en prøvetid på to år.

Ved 69 anledninger i perioden fra mars til november i fjor klarte 21-åringen - ved hjelp av egen PC tilknyttet Internett - å få levert varer og tjenester for tilsammen 72000 kroner fra bedrifter i USA, England, Nederland og Tyskland.

- Unik dom

Regningene ble belastet Visa-kortene til åtte intetanende nordmenn.
- Det er grunn til å frykte at det blir mer og mer av slike saker. Trøsten er at det er lett å avsløre denne virksomheten, sier politiførstebetjent Rolf H. Hegland ved Bergen politikammer, som avslørte datasvindleren.

Svindelen ble utført med en såkalt «Visa-kortgenerator». Dette er ifølge Hegland et matematisk program som er lett å finne på Internett.

Ved hjelp av et gyldig Visakort-nummer og generatoren fikk datasvindleren tilgang til en serie kortnumre. For å kontrollere om numrene var gyldige og i bruk, prøvde han først å bestille sexbilder. Når han fikk aksept og kortet ble belastet gikk han videre og bestilte andre varer.

Ved varebestillinger brukte bergenseren omskrivninger av eget navn og adresse, slik at posten ved hjelp av detektivarbeid klarte å sende varene til riktig mottaker.

- I alle tilfellene er det snakk om mindre enkeltbeløp. Den mest uheldige ble totalt fralurt 12000 kroner ved fire forskjellige uttak, sier Hegland.

Etterlot adressen

Mannen ble avslørt da Bergen politikammer tok kontakt med Visa Norge. Politiet fikk rettens kjennelse til å oppspore transaksjonene. Mannen hadde etterlatt tydelige spor i form av en IP-adresse som spores tilbake til internettabonnenten. Via nettleverandører fant politiet fort fram til bedrageren.

Direktør Gunstein Melbø i Visa Norge sier at alle Visa-kortkunder som ranes via Internett får pengene sine igjen. Visa kan på sin side kreve penger fra vareleverandøren.

<B>ENKELT:</B> - Trøsten er at det er lett å avsløre denne virksomheten, sier Rolf H. Hegland ved Bergen politikammer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer