Russlands invasjon av Ukraina:

- Kontorene ødelagt

I en årrekke koordinerte Flyktninghjelpen sitt arbeid i Donbas fra Sievjerodonetsk. Nå frykter Jan Egeland at byen kan lide samme skjebne som Mariupol.

HARDE KAMPER: Russiske styrker har rykket inn i Sievjerodonetsk, den østligste byen som til nå har vært kontrollert av ukrainske regjeringsstyrker. Harde kamper raser i byen, og Flyktninghjelpen har fått rapporter om at deres kontorer er rammet. Foto: AFP / NTB
HARDE KAMPER: Russiske styrker har rykket inn i Sievjerodonetsk, den østligste byen som til nå har vært kontrollert av ukrainske regjeringsstyrker. Harde kamper raser i byen, og Flyktninghjelpen har fått rapporter om at deres kontorer er rammet. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Slaget om Sievjerodonetsk, vest i fylket Luhansk, har for alvor begynt. Nå pågår det gatekamper i selve byen, og evakueringen av sivile er blitt tvunget i bero, skriver guvernøren Serhij Hajdaj på Telegram.

Fra Norge følger Flyktninghjelpen og nødhjelpsorganisasjonens generalsekretær Jan Egeland situasjonen tett.

- Fortsatt er det et ukjent antall sivile igjen, og jeg frykter at byen nå blir omringet og beleiret, samtidig som det foregår fryktelige kamper i tettbygde områder. Det er som man intet har lært eller forstått av lidelsene i Mariupol. Jeg frykter at det samme kan skje med Sievjerodonetsk, sier Egeland til Dagbladet.

DRONEANGREP: Ukrainske styrker ødelegger et russisk pansret personellkjøretøy i Zaporizjzja-regionen ved bruk av drone. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV. Video: Twitter Vis mer

- 80 prosent rammet

Siden 2014 har Flyktninghjelpen hatt et stort nærvær i Sievjerodonetsk. Fra sitt kontor i byen, som før krigen hadde om lag 100 000 innbyggere, koordinerte organisasjonen sitt hjelpearbeid i den krigsherjede regionen Donbas øst i Ukraina.

Halvparten av Flyktninghjelpens i alt 80 ansatte i Ukraina jobbet før krigen ut fra Sievjerodonetsk.

- Våre egne ansatte i byen forteller at 80 prosent av bygningsmassen enten er ødelagt eller skadet. Det er voldsomt, sier Egeland.

Flyktninghjelpen og Egeland har fått rapporter om at kontoret deres er direkte eller delvis rammet av Russlands ustanselige luft- og artilleriangrep mot byen.

Byen blir rammet av så mange bombenedslag at myndighetene nå ikke makter å telle ofre, ifølge BBC.

- Vi er fortvilet og opprørt over å se at byen som var vår base i åtte år, nå bli blir ødelagt av en krig som ikke bare har rammet, men fullstendig tatt over byen, sier Egeland.

DRONEKRIG: I sosiale medier florerer det av videoer som viser ukrainske styrker slippe hjemmelagde bomber fra droner på russiske styrker. Video: Telegram / Youtube / Reddit. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Ansatte måtte flykte

Generalsekretæren i Flyktninghjelpen besøkte Sievjerodonetsk seinest i begynnelsen av februar, bare noen uker før Russland invaderte Ukraina 24. februar.

Med på reisen var også Norges ambassadør til Ukraina, Erik Svedahl, og sammen møtte Egeland og Svedahl en rekke av Flyktninghjelpens lokalt ansatte.

FEBRUAR: Jan Egeland (2. t.v.) besøkte Flyktninghjelpens store kontor i Sievjerodonetsk i begynnelsen av februar. Noen uker seinere var byen utsatt for kraftig russisk beskytning. Foto: Flyktninghjelpen
FEBRUAR: Jan Egeland (2. t.v.) besøkte Flyktninghjelpens store kontor i Sievjerodonetsk i begynnelsen av februar. Noen uker seinere var byen utsatt for kraftig russisk beskytning. Foto: Flyktninghjelpen Vis mer

- De ansatte var optimistiske og vi diskuterte fortsatt i begynnelsen av februar hvordan vi skulle fullføre gjenoppbyggingsarbeidet etter krigen i 2014. Vi hadde gjort store framskritt i både Luhansk og Donetsk, hvor landsbyer og byer var blitt gjenoppbygget. Nå er jo alt dette i ruiner, og det er opprørende å tenke på, sier Egeland.

Nesten alle de 40 Flyktninghjelpen-ansatte som jobbet ut fra organisasjonens kontor i Sievjerodonetsk, har flyktet fra byen, ifølge Egeland.

- Men vi har også fem, seks tidligere ansatte som nå befinner seg i områder russerne har tatt over, sier generalsekretæren.

BAKHOLDSANGREP: Plutselig kommer soldatene ut av skogen og skyter mot kjøretøyet. Angrepet er over på sekunder. Video: Twitter. Vis mer

- Måtte forlate området

Selv om situasjonen er krevende, ønsker ikke organisasjonen å bruke krefter på å reflektere over hva og hvor mye av deres arbeid som har gått tapt.

- Nå er det snakk om å redde liv. Vi jobber intensivt med å utvide hjelpearbeidet vårt i Donbas-regionen. Vi distribuerer flere tusen nødhjelpspakker med mat, hygieneartikler og så videre hver måned. Dette går til folk i bomberom og til folk som bor hjemme og ikke kan flykte fordi de er for gamle, syke eller rett og slett ikke vil forlate sitt hjemsted, sier han.

Men snart er hele Luhansk fylke nær sagt utilgjengelig for vestlige hjelpeorganisasjoner. Skulle Russland klare å ta Sievjerodonetsk, vil ukrainske myndigheter i praksis ha tapt hele Luhansk til Russland.

- Vi har bedt russiske myndigheter om å få arbeide for ukrainske sivile i russiskkontrollerte områder, men foreløpig ikke fått noe svar, sier Egeland.

I en periode mellom 2014 og 2015 fikk Flyktninghjelpen anledning til å jobbe i de russiskkontrollerte områdene av Donbas.

- Men da vi insisterte på selv å være ansvarlige for behovsprøvingen og foredlingen av hjelpen, som vi alltid gjør for å være sikre på at hjelpen når fram til dem som trenger den mest, ble vi bedt om å forlate området. Siden har vi jobbet for å komme tilbake under forutsetning av at vi får operere etter våre prinsipper, sier generalsekretæren.

DØDELIG REGN: Det som angivelig var dødelige brannbomber dalte på himmelen over Donbass i Ukraina. Video: Twitter/@Harris_EST Vis mer

Journalist drept

Egeland mener det «eneste fornuftige» er å få på plass en lokal våpenhvileavtale, om enn bare for en stund slik at de sivile i Sievjerodonetsk kan ta seg ut av byen.

I går forsøkte de ukrainske myndighetene i Luhansk å evakuere sivile ut av omkringliggende områder, men dette forsøket skal ha blitt stanset av russiske styrker.

Guvernøren i Luhansk hevder at en lastebil som skulle evakuere ti personer fra et område ikke langt fra Sievjerodonetsk, ble beskutt av russiske styrker.

I lastebilen satt det blant andre en fransk journalist, som ble drept.

- Det er grunn til å frykte for sivilbefolkningen, både under krigen, men også etter at krigshandlingene er over. De sivile skal beskyttes i henhold til folkeretten, men det har vært store dokumenterte angrep i Ukraina, og dette bare fortsetter mens krigen raser, sier Egeland.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer